Вижте кои от фаворитите за Оскари ще излязат скоро на екран

Станаха ясни номинациите за "Оскар", а по-голямата част от филмите още не са достигнали до родните екрани.

Ето кои са лентите, които ще успеем да видим преди голямата церемония на 26 февруари.

Един от най-сериозните претенденти за "Най-добър филм" (предвид останалите награди и номинации) е френският филм "Артистът" (The Artist) на режисьора Мишел Aзанависиюс. Черно-бялата лента, която прави реверанс към нямото кино от 20-те години на миналия век вече спечели над 40 награди, сред които 3 "Златен глобус", 4 награди на Американската асоциация на кинокритиците, Награда от фестивала в Кан за "Най-добър филм", а има още десетки номинации, включително 12 на Британската филмова академия. "Артистът" ще направи българската си премиера на 24 февруари - снимки от филма може да разгледате в галерията.

На същата дата, два дни преди обявяването на победителите в надпреварата за Оскарите, на кино у нас тръгва и филмът на Стивън Спилбърг "Боен Кон" (War Horse) - на снимката горе. Лентата разкрива необичайното приятелство между Албърт (Джереми Ървайн) и коня Джоуи, продаден на британски офицер в навечерието на Първата световна война. Твърде млад, за да се запише в армията, Албърт поема на рискована мисия, безусловно решен да открие коня си и да го върне у дома. Епичната история, разказана от създателя на "Спасяването на редник Райън" вече има множество номинации и награди. Специални гости на световната премиера на филма в Лондон бяха принц Уилям и съпругата му Катрин Мидълтън.

Филмът на Тейт Тейлър "Южнячки" (The Help) е друг от фаворитите за златната статуетка на Академията. Създадена по бестселъра на Катрин Стокет "Слугинята" лентата разкрива бурните промени настъпили в консервативна Америка, когато статуквото е нарушено от три смели жени, обвързани в необичайно приятелство. За ролята си в "Южнячки" Виола Дейвис (Ейбълийн) беше отличена от критиците за "Най-добра женска роля", а Октавия Спенсър (Мини) получи "Златен Глобус" за най-добра поддържаща женска роля. Филмът излиза по кината на 3 февруари.

Номиниран за Оскар е и "Моята седмица с Мерилин" (My week with Marilyn), заснет по дневниците на англичанина Колин Кларк. Младият мъж разкрива любопитен фрагмент от историята на филмовата звезда Мерилин Монро по време на работата й с легендарния Лорънс Оливие. За ролята на русата икона, актрисата Мишел Уилямс спечели "Златен Глобус" за най-добра женска роля, а филмът има още 6 номинации от Британската филмова академия. На 10 февруари "Моята седмица с Мерилин” ще излезе и по родните кина.

Друга любопитна продукция е режисьорският дебют на Анджелина Джоли. Във "В земя на кръв и мед" (In the land of blood and honey) Джоли разказва затрогваща история за ролята на жените и невъзможната любов по време на военния конфликт в Босна през 90-те години на 20 век. Първият режисьорски филм на красивата актриса й донесе "Златен Глобус" за "Най-добър чуждоезичен филм". От 17 февруари ценителите на седмото изкуство ще могат да го гледат на голям екран.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024