Започна 62-рия Филмов фестивал в Берлин

Започна 62-рия Филмов фестивал в Берлин.

Той стартира с драмата "Farewell My Queen” за Френската революция, в която актрисата Даян Крюгер е в ролята на Мария Антоанета. Фестивалът ще продължи до 19 февруари. На Берлинаре актрисата Мерил Стрийп ще получи "Златна мечка” за цялостно творчество и ще представи филма "Желязната лейди”, за който е номинирана и за "Оскар” за най-добра женска роля.

Форумът, който миналата година откри един от настоящите претенденти за "Оскар" - иранския "Раздяла" (A Separation), тази година залага на малко известни и повече прохождащи режисьори. Рискът ще си заслужава, ако Берлин успее да разбие репутацията си на прекалено консервативен в сравнение с неговите конкуренти фестивал, коментират световните агенции.

Въпреки това по червения килим ще минат големите звезди Мерил Стрийп, Анджелина Джоли, която ще представи режисьорския си дебют "In the Land of Blood and Honey”, както и бившият й мъж Били Боб Торнтън, който се състезава с филма си "Jayne Mansfield's Car”. 

Извън конкурсната програма зрителите ще видят "Extremely Loud and Incredibly Close”, който има номинация за "Оскар" , както и "Haywire” на Стивън Содърбърг. Британците Деклан Донелан и Ник Ормерод ще  представят своя игрален дебют "Бел Ами", с участието на актьорите Робърт Патинсън и Ума Търман.

На финалната церемония на 18 февруари индонезийският режисьор Едвин ще представи "Postcards from the Zoo”, който е неговият втори игрален филм.

Журито на Берлинаре - Антон Корбин, Джейк Джиленхол, Барбара Зукова, Майк Лейт, Шарлот Гейнзбург, Франсоа Озон , Булем Сансал, Азгар Фархади.
 

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024