"Момчето, което беше цар" с единствена прожекция в НДК

Авторите на "Георги и пеперудите" подготвят уникална за България прожекция на последния си филм - "Момчето, което беше цар". Събитието ще се състои на 15 юни в зала 1 на НДК, съобщиха от продукцията.

Изборът на тази дата не е случаен – 16 юни е рожденият ден на Симеон Сакскобургготски. Този подход цели да провокира дебат и една символична равносметка на последните 20 години политически живот в България. "Филмът ни засяга особено важна и деликатна за съвременната българска общественост тематика, тази за вярата в демокрацията и сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски. Биографията на Симеон се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните години", споделя Мартичка Божилова, продуцент на "Момчето, което беше цар".

Световната премиера на филма бе през септември миналата година в рамките на най-мащабния фестивал в света, Международния филмов фестивал в Торонто, Канада, последвана от европейска премиера на престижния фестивал "BFI London International". Водещото издание "Time Out London" коментира, че "Ерол Морис среща братя Коен в този филм – един истински деликатес...", а "Variety" определи монтажа като първокласен. Безспорната сила на филма е виртуозният баланс на силно полярните позиции по темата, особено в нашето общество. Изключително интересна е реакцията на главния персонаж – Симеон Сакскобургготски - който след като гледа филма се замисли дълбоко и каза, че "времето ще покаже", а в последствие призна, че всеки има право на гледна точка.

"Момчето, което беше цар" - петък, 19:00 часа, зала 1 на НДК.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024