Съставиха карта на филмовите катастрофи

В интернет бе публикувана карта на САЩ, показваща кои градове са най-често арена на опустошителни бедствия в киното, пише бгнес.
 
За изготвянето на картата са послужили 189 филма, като авторите й подчертават, че не претендират за изчерпателност. На първо място е класиран Ню Йорк, любим на създателите на филми за катастрофи. Градът е използван в поне 35 случая, като най-често е бил обект на атака на гигантски чудовища.
 
На второ място е Лос Анджелис, арена на мащабни бедствия в поне 34 филма. Най-често бедствията са земетресения, но има и вулкани, астероиди, торнадо, вирусни инфекции и пр. На трето място е другият калифорнийски мегаполис - Сан Франциско, основна локация в минимум 21 филма за катастрофи.
 
 
 
Авторите на картата класифицират кинематографическите бедствия в 10 основни типа: земетресение, вулканично изригване, удар на комета или астероид, вирусна зараза, терористична атака, нашествие на извънземни, битка между супергерои, атака на чудовища, използване на ядрено оръжие.
 
Споменати са и хибридни катастрофи, в които се комбинират две или повече бедствия. Такъв е случаят във филма "Акулско торнадо" ("Sharknado"), в който торнадо от акули връхлита Лос Анджелис. Нелепият на пръв поглед сюжет очевидно се радва на успех, предвид това, че това лято излиза продължението на филма. 

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024