"Дякон Левски" излиза и в къса версия

Режисьорът Максим Генчев най-после се вслуша в основната критика към филма "Дякон Левски" и се съгласи да премонтира и ореже лентата, така че да го сведе до стандартното за игрален филм времетраене.

Кино-феновете Едуард Херман и Давид Леви бяха първите зрители на новата версия. Двамата си спечелиха правото да я видят, след като водиха "битка" на Facebook статуси с режисьора Максим Генчев, който е и сценарист и монтажист на лентата. След като стигнаха до размяна на остри реплики и дори обиди, в крайна сметка тримата заровиха томахавки и изтриха споровете от стените си в социалната мрежа, пише сайтът nocomment. bg.

Ето и мненията на двамата, споделени първо във Facebook:

Едуард Херман:

Преди време написах доста критични коментари за филма "Дякон Левски" на Максим Генчев.
И все още потдържам мнението си за показаният на примиерата вариант.
Но вчера, заедно с моите приятели бяхме поканени лично от режисьора да видим работния вариант на новият 128 минутен премонтиран вариант.
Трябва да споделя, че гледах един съвсем нов филм. Филм който според скромното ми мнение е с пъти по-добре направен от показаното по салоните до сега.
Дори и недовършен и с все още недоизгладени "ръбове", новия филм ме грабна и завладя. Авторските послания вече са много по-ясни, разбираеми и конкретни. Отпадането на някои сцени и добавянето на нови превръщат разказа в една завладяваща история, предадена с любов и печал.
Поздравявам Максим и екипа му за това, че приеха критиките с достойнство и се възползваха от тях. Вярвам, че скоро ще можем да видим един много по-добър "Дякон Левски" по киносалоните в страната.

Давид Леви:

Към тези думи, с които се идентифицирам напълно, искам да добавя, че дори и да не съм съгласен с някои от посланията на филма, в новия си прочит, той е направен така, че предразполага към интелигентна дискусия. Докато го гледах си спомних за лекциите по изразни средства на киното на професор Унгер, които съм слушал преди повече от 20 години в Тел Авивския Университет. 
В дълбока древност, когато предците ни са се събирали около племенния огън, основното развлечение е било осигурявано от "Разказвача". Този, надарен със слово, член на племето, който е разказвал историята, разисквал е морални казуси, чрез басни и притчи и е подстрекавал другите да мислят... 
В съвременния свят тази роля се изпълнява от кино-твореца. С много повече средства и усъвършенстваните методики на съвременния медиум, но все-така с послания , пречупени през личната му призма.
Максим Генчев е постигнал точно това. 
Можем да спорим с него, можем да не приемаме позицията му напълно, но той успя да заеме позицията на «разказвача» на племето.

Свързани новини

Ето го новото "Семейство Адамс"

10.08.2021

"No Time To Die" подгрява с нов трейлър

28.07.2021

"В капана на времето" е хитът в кината

27.07.2021

Ето кой ще обяви номинираните за Оскари

12.03.2021

Жан-Жак Ано филмира пожара в Нотр Дам

11.03.2021