Жан-Жак Ано снима филм за пожара в катедралата Нотр Дам

Френският режисьор Жан-Жак Ано започна снимките на филма за пожара в катедралата "Нотр Дам" от април 2019 г. Снимачна площадка е катедралният храм "Св. Стефан" в Бурж, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, предаде БТА. 

"Бяхме във всички големи църкви във Франция в търсене на подходящото място.  Всички гласуваха за Буржката катедрала и тя наистина е великолепна", каза Ано пред журналисти при представянето на проекта.

Той сподели, че получил предложението да заснеме филм за пожара от ръководителя на френското киностудио "Пате" Жером Сейду. "Попита ме дали ще ме заинтересува такъв проект. Още същата вечер му дадох съгласието си и го предупредих, че няма да бъде документален филм", каза режисьорът.

Той обясни, че преди да пристъпи към работата върху сценария, е разговарял с пожарникари, участвали в потушаването на пламъците в катедралата. "Никога не съм писал сценарий толкова бързо. Но той на 98 процента отразява случилото се в действителност", каза Ано.

Във филма ще бъдат включени и архивни кадри, видеозаписи от мобилни телефони и телевизионни камери. Ано каза, че главен герой във филма ще бъде самата катедрала, около която се развиват събитията.

"Във филма ще бъдат и всички, помогнали да се спаси "Нотр Дам", включително и пожарникарите, които се опитваха с вода да охладят строителните скелета, за да не рухнат", добави той.

Жан-Жак Ано е автор на филми като "Името на розата" (1986), "Седем години в Тибет" (1997), "Враг пред портата" (2001). Очаква се филмът за пожара в парижката катедрала да излезе през април 2022 г.  

Свързани новини

Кои са победителите на наградите БАФТА?

19.02.2024

И Марк Ръфало на Алеята на славата

15.02.2024

Сериал на HBO с българско участие

12.02.2024

Ако нарушиш правилата, ще си платиш

31.01.2024

Генезисът и началото на предстоящото

24.01.2024