Специалните съдържания на петата Нощ на театрите

На прага сме на петото юбилейно издание на Нощта на театрите, което ще се проведе на 4 и 5 ноември. Двойно повече събития, както и над 1200 творци от различни театрални стилове ще станат част от Нощта. Те ще представят своите продукции в над 60 локации (театрални зали,  галерии,  кина, клубове) в 15 града. И тази година инициативата няма да изневери на традицията да продуцира и представя специални съдържания, които ще се случват само тук и само сега, в Нощта и заради Нощта. 
 
Двойните нощни персонажи
 
Двойна е не само Нощта. Двойни са и нейните посланици. Проектът "Нощни персонажи" ще ни срещне с двойните образи на Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Максим Ешкенази, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Ана Пападопулу, Весела Бабинова и Елена Телбис. Всеки е "раздвоен" в двоен образ на един и същи човек. Фотографиите са дело на топ фотографa Диляна Флорентин. Двойните нощни персонажи можете да видите в изложба в Народния театър (фоайе на Камерна сцена), Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" (етаж 2) и в Mall Plovdiv. 
 
И утре ще има Театър. (Р)еволюцията на театралната публика
 
Това е темата на театралната дискусия, която ще е подгрявка за предстоящото двойно издание на Нощта – на 1 ноември в Народния театър. В разгара сме на "сеизмична" промяна в културното производство (тенденция, която се наблюдава в световен мащаб), все по-настоятелно става изместването от "sit-back-and-be-told culture" към "making-and-doing-culture" – от спокойното съзерцаване и наблюдаване (т.нар. "култура на спокойствието") към активното правене и случване на култура (някои изследователи дори говорят за co-creation и за audience-as-artist процеси). Тези промени в културната среда изискват установяване на ново равновесие в изкуствата и създават ново поколение културни лидери, които са готови да приемат и интегрират всички форми на културни практики. Именно това е определящото предизвикателство на театралното "утре" – правилно да се идентифицират възможностите, които технологиите и новото време предлагат и да се използват за постигане на по-голям engagement на аудитoрията към културното съдържание.
 
Моите 5… в Pecha Kucha Night
 
5 е ключовата дума-цифра в това издание на Pecha Kucha, защото се случва заради петата Нощ на театрите. В нея ще участват любими актьори и творци, които ще ни разкажат за нещата, които можем да преброим до 5, на едната си ръка. Дали това ще са личните принципи, най-добри или най-лоши моменти, опити в реализацията на нещо, приятелите, каузите, въобще петте неща, които са ни впечатлили или вдъхновили, които са ни направили горди от постигнатото, дали са ни добър урок, обърнали са живота ни…
 
Pecha Kucha Night се ражда в Япония през 2003, където за първи път се случва като независимо събитие за млади архитекти и дизайнери. В превод означава "свободен разговор". След това става толкова популярно събитие, че над 900 града в цял свят са домакини на този форум. Pecha Kucha е микс от шоу и приятелски разговор, а запазената му марка е форматът 20х20. Участниците правят своето представяне в 20 слайда, всеки от по 20 сек. Домакин на "свободния разговор" на 2 ноември ще е Клуб Ялта, а началният част е 19:30 ч. 
 
Подредените/разбъркани представи за духовността или Harlem Shake в Библиотеката
 
Един проект за изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. #Кой е виновен, има ли такива? #Кой днес пише нашата история? Какво бе в началото, а какво стана? Какво ще е? Отметнат ли е векът? Лош ли е жребият? Защо сме останали и що чиним? Културата ли окарикатурява карикатуриста или народът окарикатурява културата? Черно-бяло. Ден-нощ. Да-Не. Действие-Надежда.
 
Harlem shake е авторски моноспектакъл на Ованес Торосян и ще се случи премиерно на 5 ноември (15 ч. и 17 ч.) в Голямата читалня на Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий".
 
Цялата програма на инициативата следете в сайта theatresnight.org.

Свързани новини

Нощта на театрите с двойно издание

10.08.2017

Топ актьори застават зад Нощ на театрите

03.08.2016

Над 100 събития в Нощ на театритe 2015

20.11.2015

"Дакота“ в третата Нощ на театрите

04.11.2015

Третата НОЩ НА ТЕАТРИТЕ на 21 ноември

23.09.2015