Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017

Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик Бегбеде, живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, провокативния холандски писател Арнон Грюнберг и режисьорката Катрин Бернщайн. За третото издание на фестивала (11-22 октомври) списъкът с гостите е още по-голям и впечатляващ.
 
Легендарният режисьор и носител на "Оскар" Фолкер Шльондроф ще ни запознае лично с два свои филма – "Завръщане в Монтаук" и "Хомо Фабер" по Макс Фриш. В рамките на фестивала ще можем да видим панорама на неговото творчество, която включва още "Една любов на Суан" по Марсел Пруст и "Историята на прислужницата" по Маргарет Атууд. 
 
Месеци след като му беше връчена наградта международен "Ман Букър", у нас ще пристигне израелският писател Давид Гросман (на снимката). Срещите с автора ще са две в Дом на киното, където ще се прожектира едноименният филм по книгата му "Ще бягаш ли с мен?", и в литературен клуб "Перото", където ще бъде представено неговото творчество. На българския пазар вече може да бъде намерена и книгата, която му донесе Букър – "Кон влиза в бар".
 
Като член на международното жури на първата конкурсна програма на CineLibri ще се включи и филмовият композитор - Бруно Куле. Носителят на три награди "Сезар" и номинация за "Оскар" ще присъства на прожекцията на филма "Дневникът на една камериерка", чиято музика е негово дело. Лентата на Беноа Жако с Леа Сейду в главната роля е третата адаптация на едноименния роман на Октав Мирбо и стои достойно до предишните екранизации на Жан Реноар и Луис Бунюел. 
 
Една от най-успешните киносценаристки в Италия също ще бъде гост на събитието като част от журито. Дориана Леондеф ще представи и един от последните си филми – комедията "Най-добри неприятелки". 
 
Българската писателка и режисьор Елица Георгиева, която от 15 години живее в Париж, ще се завърне на родна земя, за да представи филма си "Всяка стена е врата”. Лентата документира по един закачлив и вълнуващ начин "демократичния преход" в България между 1989 и 1991. Част от представянето ще бъде и специален пърформанс. Дебютният роман на режисьорката "Космонавтите само минават", спечелил й една награда и множество номинации, вече може да бъде намерен и на български език.
 
Акцент в програмата на фестивала тази година е и специалното честване на 95-годишнината на именития филмов сценарист, режисьор и писател Анжел Вагенщайн. Той лично ще присъства на прожекцията на американската продукция за живота му "Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие", а сред гостите на събитието е и режисьорката на лентата Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни творби.
 
Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена на cinelibri.com.

Свързани новини

Иън Макюън идва на Cinelibri 2018

21.06.2018

Ела на CineLibri парти с Рут Колева!

20.10.2017

Фолкер Шльондорф получи "CineLibri" 2017

19.10.2017

Давид Гросман - гост на CineLibri 2017

16.10.2017

Ето кой грабна награда CIneLibri

16.10.2017

Коментари