Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

Празнична церемония по награждаване на победителите в конкурса за късометражен филм увенча финала на петото, юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri.
 
Рекорден брой зрители изгледаха 55-те пълнометражни филма, които бяха показани в София и още седем града в страната. С множество предварително разпродадени прожекции, осигурили пълни зали, доволна публика от различни поколения и безпрецедентен успех, CineLibri се превръща в едно от най-обичаните ежегодни събития и вече е незаобиколим фактор в българския културен пейзаж. Звездните гости също допринесоха за този грандиозен успех и за международното отразяване на фестивалните събития.
 
Софийската публика все още може да се възползва от допълнителните прожекции в културен център Г8, Евро Синема и Casa Libri, а другата добра новина е, че част от филмите тръгват в разпространение в столицата и страната в рамките на следващите седмици. Става дума за блестящия исторически филм "Офицер и шпионин" на Роман Полански, стилизираната криминална драма "5 е съвършеното число" с Тони Сервило в главната роля и документалния филм "Мъжът, който си играеше с огъня", посветен на Стиг Ларшон, автор на прочутата поредица "Милениум". Кинематографичният шедьовър "Изпепеляване" на режисьора Лий Чанг-донг, който спечели Голямата награда за най-добра литературна адаптация, тръгна по екраните от вчера, 21 октомври.
 
Журито на конкурса за късометражен филм беше представено от Иван Москов (председател), Мария Арангелова и Николай Мутафчиев. Голямата награда грабна филмът "Концерт за кларинет и оркестър"(2018) на режисьора Максим Петров, адаптация по разказа "Още една кратка история на любовта" на Людмил Станев. Специалната награда на журито отиде при филма "Внукът на човекоядката" (2019) на режисьорката Десислава Николова-Беседин по едноименния разказ на Йорданка Белева. Специалната награда на TatraTea спечели филмът "Над нещата" (2019) с режисьор Ина Николова.
 
Вече са ясни датите за CineLibri 2020 - той ще стартира на 15 октомври и ще продължи до 31 октомври.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024