„Котките” e на път да загуби 100 милиона долара

Филмовата адаптация на култовия мюзикъл "Котките" (The Cats) излезе по екраните преди Коледа, но кинокритиката предрече краха на продукцията.  
 
От "коткострофално" до "най-лошото нещо, което се е случвало на котките след появата на кучетата" - повечето отзиви далеч не са любезни, написа преди дни агенция "Ройтерс". 
 
Ето че и резултатите в боксофиса са далече от розовото. Адаптацията на режисьора Том Хупър направи едва 38 милиона долара в световен мащаб, след две седмици в киносалоните. Печалбите са едва 17,8 милиона долара в Северна Америка. Това е сериозен провал, който може да доведе до катастрофални загуби за продуцентите. Цифрата може да достигне до 100 милиона долара, пише Varity. У нас лентата дори не влиза в 10-те най-гледани заглавия в кината през последната празнична седмица. 
 
Новата адаптация на "Котките" е на режисьора Том Хупър ("Момичето от Дания“). Вдъхновен е от едноименния театрален мюзикъл, който за пръв път се поставя на Бродуей през 1982 г. На театралната сцена котките са изиграни от хора, които танцуват и пеят. Линията е запазена и във филма, но именно компютърните ефекти станаха основния повод за критиките, които доведоха и до ниския финансов резултат на филма.
 
Както е известно, театралната версия е на легендарния Андрю Лойд Уебър и е по романа "Популярна книга за котките от Стария опосум" на Т. С. Елиът. Резултатът е брилянтна колаборация между музика, танц и театър - постановката и до днес се играе при страхотен успех в световен мащаб. 
 
 
 
Вероятно тук е един от отговорите защо филмовата версия не се радва на добър прием. Лентата очевидно пада жертва на огромните очаквания и сравнения с творбата на Андрю Лойд Уебър, въпреки че той е част и от екипа, който е създал филмовата адаптация. Големият композитор, заедно с Тейлър Суифт са направили чисто нова песен за саундтрака. 
 
Сега за Universal остава надеждата,  че "Котките" ще намери още публика след празниците, в първите дни на новата година, когато потенциалните зрители на мюзикъла ще се върнат към обичайните си ангажименти и ще намерят време за кино. 

Свързани новини