Номинации за Златен глобус: Кои са фаворитите за първите награди в Холивуд

Наградите "Златен глобус" обявиха своите номинации за церемонията, която открива наградния сезон в Холивуд. Филмите "The Power Of The Dog" ("Силата на кучето") и "Belfast" ("Белфаст") са фаворитите с най-много номинации, включително за филм на годината. 
 
"Силата на кучето" спечели още номинации в категориите за най-добър сценарий и режисура на Джейн Кемпиън, музика, най-добра мъжка роля за Бенедикт Къмбърбач, актьорите Коди Смит Масфий и Кирстен Дънст са номинирани за второстепенните си роли в хитовия уестърн на Netflix. 
 
 
"Белфаст" пък е полуавтобиографичен филм, вдъхновен от ранното детство на Кенет Брана, израснал в Северна Ирландия, заобиколен от голямо семейство. Филмът е представен като "хроника на живота на семейство от работническата класа и детството на малкия им син по време на размириците в Белфаст в края на 60-те години на миналия век". Филмът със сигурност е другият фаворит на чуждестранната преса в Холувид - актьорите Джейми Дорнан, Киъран Хайндс и Катриона Балф си спечелиха номинации в категориите за поддържаща мъжка роля и поддържаща женска роля в драмата, а Кенет Брана е с номинация за най-добър режисьор и сценарий. 
 
В категорията "Най-добър драматичен филм" се състезават още "CODA" на Сиан Хедър, "Крал Ричард" на Рейналдо Маркъс Грийн и "Дюн" на Дени Вилньов.
 
За най-добър режисьор освен Кенет Брана и Джейн Кемпиън, са номинирани актрисата Маги Джиленхол за режисьорския си дебют "The Lost Daughter", и титаните Дени Вилньов за "Дюн" и Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история".
 
 
Филмите "Сирано" (Cyrano) на Джо Райт и "Licorice Pizza" на Пол Томас Андерсън ще се борят за наградата за най-добра комедия или мюзикъл, заедно с "Уестсайдска история". Другите претенденти за тази награда са "Tick, tick...BOOM!“  на Лин-Мануел Миранда и "Don't Look Up" на Адам Маккей.
 
"Hytti No. 6" - филм, подкрепен от руското Министерство на културата на финландския режисьор Юхо Куосманен е сред претендентите за наградата "Златен глобус" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм". Още четири чуждестранни филма са номинирани тук - "Doraibu mai ka" на японския режисьор Рюсуке Хамагучи, "È stata la mano di Dio" на италианеца Паоло Сорентино, френско-иранският филм "Ghahreman" на Асгар Фархади и "Паралелни майки" на Педро Алмодовар.
 
За най-добър актьор в драматичен филм са номинирани Махершала Али ("Swan Song"), Хавиер Бардем ("Being the Ricardos"), Бенедикт Къмбърбач ("Силата на кучето"), Уил Смит ("Крал Ричард") и Дензъл Уошингтън ("(The Tragedy of Macbeth").
 
Любопитен факт е, че два от най-обсъжданите филми тази година - "Спенсър" на Пабло Лараин и "Домът на Гучи" на Ридли Скот останаха без номинации за награди, освен за актрисите в главните роли - Кристен Стюарт и Лейди Гага.
В категорията за най-добра актриса са номинирани още Джесика Частейн за "The Eyes of Tammy Faye",  Оливия Колман в "The Lost Daughter" и Никол Кидман за "Being the Ricardos". 
 
 
Певицата Лейди Гага с ролята си на Патрисия Реджани се очертава като една от фаворитките в наградния сезон в Холивуд
 
Леонардо ди Каприо ("Don’t Look Up"), Питър Дънклидж ("Сирано"), Андрю Гарфийлд ("Tick, Tick… BOOM!"), Купър Хофман ("Licorice Pizza"), Антъни Рамос ("In the Heights") са номинирани в категорията за най-добър актьор в комедия или мюзикъл.
 
Номинациите за най-добра актриса в комедия или мюзикъл са за Марион Котияр ("Annette"), Алана Хаим ("Licorice Pizza"), Дженифър Лорънс ("Don’t Look Up"), Ема Стоун ("Круела"), Рейчъл Сеглър ("Уестсайдска история").
 
79-ата церемония по връчване на наградите "Златен глобус" за филми и телевизия ще се проведе на 9 януари 2022 г. в Лос Анджелис.

Свързани новини

Ето кой спечели "Еми"

17.01.2024

Раздадоха наградите "Златен глобус"

08.01.2024

След редица откази от звезди

02.01.2024

Кой ще води наградите ''Златен глобус''?

13.12.2023

В битка за престижните филмови награди

12.12.2023