Китай отряза финалната сцена на "Боен клуб"

Едва ли има киноман, който не e гледал филма "Боен клуб" на режисьора Дейвид Финчър, с актьорите Едуард Нортън, Брад Пит и Хелена Бонъм Картър в главните роли.

Филмът излиза през 1999 година и се превръща в своеобразен символ на битката срещу все по-комерсиализиращия се свят. "Боен клуб" е антикапиталистически хит и към днешна дата, което вероятно е една от причините 23 години след премиерата си, филмът най-сетне да бъде достъпен за гледане в Китай. Оказва се обаче, че комунистическият режим в най-голямата държава е цензурирал финала на филма. Ето я истинската сцена: 

Киномани обаче алармираха, че версията на филма, пусната от платформата Tencent Video в Китай, не само е цензурирана, но е  променено посланието на творбата.

В оригиналната версия основният герой, изигран от Едуард Нортън, убива въображаемото си алтер его (Брад Пит), след което заедно с любимата си стават свидетели на експлозията на небостъргачите в ситито.

Версията, разпространена в Китай, завършва различно. Последната сцена е заменена с финални надписи на черен екран, от които става ясно, че главният герой помага на полицията да предотврати собствения му план за взривяването на небостъргачите и отива в психиатрична клиника.

Надписът гласи: "Полицията успява да разкрие пъкления план на Тайлър и залавя престъпниците, спасявайки сградите от унищожението им. Дърдън е изпратен в психиатрическа клиника, за да се лекува. През 2012 г. той е пуснат на свобода."

Феновете на истинското кино са възмутени - "Скандално е! Вече не се задоволяват с цензурирането на кадри, а  променят и сценария.", гласи коментар на огорчен потребител на интернет платформата, която пуска филма. От Tencent Video не са коментирали критиките. 

Оригиналният "Боен клуб" е излъчван веднъж в Китай - на Шанхайския филмов фестивал. Оттогава пиратското му копие е едно от най-популярните в страната. 

Свързани новини

Ще отговорите ли на "Почукването"?

28.09.2022

Усмивка - видиш ли я, вече е късно

26.09.2022

"Константин" с Киану Рийвс се завръща

20.09.2022

Див купон с Брад Пит и Марго Роби

14.09.2022

Кои са победителите на наградите "Еми"

13.09.2022