"Топ Гън: Маверик" се похвали с голям успех в боксофиса

Тридесет и шест години след като "Топ Гън" превърна Том Круз в световна суперзвезда и се настани трайно в попкултурата, най-дългоочакваното продължение на годината - "Топ Гън: Маверикразби световния боксофис. 

Продължението на култовия филм от 1986 година реализира продажби на билети на стойност 134 милиона долара от рекордните 4732 северноамерикански кина в първия си уикенд. Екшън приключението на Paramount и Skydance се очаква да събере 151 милиона долара с днешните прожекции. 

В международния боксофис продължението на "Топ Гън" достигна 124 млн. долара - което е впечатляващо, като се има предвид, че филмът не се прожектира на големи пазари като Русия и Китай. У нас филмът също е на първото място в боксофиса - гледан е от 14 058 зрители и има 180 466 лева приходи от билетите им.
 
С "Топ Гън: Маверик" Том Круз успява да направи и най-успешния си касов дебют в близо 40-годишната си кариера досега, включително първият, който надхвърля 100 млн. долара. 
 
Освен това филмът е едно от най-силните киносъбития в периода след пандемията, като вече се мери с филмите "Спайдър-мен: Няма път към дома" (260 млн. долара), "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" (187 млн. долара) и "Батман" (134 млн. долара).
 
 
"Топ Гън: Маверик" има безспорен успех! Летвата бе вдигната високо още след кинофестивала в Кан, където филмът беше показан за първи път и получи бляскави отзиви. Това още повече подсили носталгията във феновете, които много дълго очакваха връщането на Круз в пилотската кабина. Фактът е, че зрелището е налице и очакванията са напълно удоволетворени. Въздушните сцени и каскади на Маверик, които Круз до голяма степен прави сам, наистина спират дъха.
 
Спокойно може да се каже, че филмът вече е класика!  От една страна заради огромното наследство от първата част, което е защитено много талантливо, но също така и заради липсата на голямо количество компютърни ефекти, които правят усещането във въздуха още по-реално и адреналиново. 

Свързани новини

"Топ Гън: Маверик" откри наградния сезон

09.01.2023

"Топ Гън: Маверик" е близо до милиарда

23.06.2022

Кралска премиера на "Топ Гън: Маверик"

20.05.2022

"Hold My Hand", Лейди Гага и "Топ Гън"!

04.05.2022

Лейди Гага записа "Hold My Hand"

26.04.2022