Напусна ни емблематичният актьор Рей Лиота

Любимият екранен гангстер Рей Лиота почина в съня си на 67-годишна възраст. Актьорът е бил в Доминиканската република, където е участвал в снимките на филма "Dangerous Waters", съобщи говорителката му.

Рей Лиота става звезда с ролята си на мафиота Хенри Хил във филма на Мартин Скорсезе от 1990 г. "Добри момчета". Скорсезе и звездата във филма Робърт де Ниро изказаха публично съболезнованията си. Актьорът съжалява, че Лиота ни е напуснал твърде млад. 

Скорсезе каза, че е "абсолютно шокиран и съсипан" от новината и че винаги ще се гордее с съвместната им работа. "Да играеш Хенри Хил в "Добри момчета" беше трудна задача, защото героят имаше толкова много различни аспекти, толкова много сложни слоеве и Рей беше в почти всяка дълга и трудна сцена", коментира режисьорът. "Той абсолютно ме изуми и винаги ще се гордея с работата, която свършихме заедно по този филм.".

С Джо Пеши в "Добри момчета"

През дългата си кариера Лиота може да се похвали с десетки качествени роли в киното и телевизията. 

Той прави големия си пробив, играейки бившия затворник Рей Синклер в черната комедия от 1986 г. "Something Wild". До 90-те участва в лентите "Unlawful Entry", "Cop Land" и "Corrina, Corrina" с Упи Голдбърг.

Лиота играе и в кино хитовете "Ханибал", "Град на греха" и др. Наскоро го гледахме и в телевизията - в ролята на лейтенант Мат Возняк в криминалния сериал "Нюанси синьо", в който си партнира с Дженифър Лопес. Също така той участва в предисторията на "Семейство Сопрано" - "Много светци от Нюарк".

Рей Лиота съвсем не е от всеядните актьори. Всъщност, той отказва доста големи роли - например поредното превъплъщение в мафиот в "Семейство Сопрано", тъй като по същото време се снима в Ханибал. 

Преди няколко години роденият в Ню Джърси актьор сподели, че съжалява, че е отказал шанса си да се яви на прослушване за "Батман" на режисьора Тим Бъртън. "Когато снимах първия си филм, Тим Бъртън се готвеше да снима "Батман" и се интересуваше от мен, защото искаше персонажът му да бъде остър и истински. Помислих си - "Батман? Това е глупава идея", въпреки че Бъртън току-що беше направил един от най-любимите ми филми на всички времена  - "Beetlejuice". Така че, да, съжалявам, че не се явих на това прослушване."

Една от най-новите забележими кино роли на Рей Лиота беше на бракоразводния адвокат Джей Марота във филма "Семейна история" от 2019 г., с Адам Драйвър и Скарлет Йохансон. Лора Дърн тогава спечели Оскар за най-добра поддържаща актриса за ролята на другия адвокат, а лентата получи номинация за Оскар за най-добър филм. 

Светла да е паметта му! 

Свързани новини

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Звездата от "Коса" почина на 71 години

13.06.2023

Тина Търнър си отиде на 83

24.05.2023