"Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона е с най-много номинации "Златен глобус"

Историята за враждуващи приятели "Баншите от Инишерин" на майстора на черната комедия Мартин Макдона води по номинации за 80-ите награди "Златен глобус" с осем на брой. Колин Фарел и Брендън Глийсън (на снимката) са номинирани за главна и поддържаща роля. 
 
Номинациите за отличията, присъждани от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха оповестени от актьора и комик Джордж Лопес и дъщеря му Маян Лопес по Ен Би Си, която ще излъчи и самата церемония през януари. 
 
В номинациите след "Баншите от Инишерин" следва екшън приключението "Всичко навсякъде наведнъж" с шест. С по пет номинации са "Вавилон" на Деймиън Шазел, и "Семейство Фейбълман" на Стивън Спилбърг. 
 
Сред номинираните във филмовите категории са още дългоочакваните продължения на "Аватар" и "Топ Гън", съобщиха световните агенции. Тези филми, включително "Елвис" и "Лидия Тар" са номинирани за най-добър филм. 
 
В категорията за най-добър филм - комедия или мюзикъл, ще се съревновават "Баншите от Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Вади ножовете 2", "Вавилон" и "Идиотският триъгълник". 
 
Носителят на режисьорския приз ще бъде избран измежду Джеймс Камерън за "Аватар: Природата на водата", дуото Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан за "Всичко навсякъде наведнъж", Баз Лурман за "Елвис", Мартин Макдона за "Баншите от Инишерин" и Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман". 
 
Сред номинираните за най-добър актьор във филмова драма е Брендън Фрейзър. Той обаче каза, че няма да присъства на наградите "Златен глобус", след като разкри, че през 2003 г. е бил опипван от Филип Бърк, дългогодишен член на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и неин бивш президент. 
 
Другият горещ въпрос е дали актьорът Том Круз ще присъства на раздаването на отличията, след като преди време си върна "глобусите" заради расовата дискриминация на наградите. Касовият хит с негово участие "Топ Гън: Маверик" е с две номинации - за най-добър филм - драма и за оригинална песен. 
 
В категорията за най-добър актьор във филмова драма освен Брендън Фрейзър за "Китът" ще се съревновават Остин Бътлър за "Елвис", Хю Джакман за "Синът", Бил Наи за "Да живееш" и Джеръми Поуп за "Отхвърлен" (The Inspection). 
 
Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Кейт Бланшет за "Лидия Тар", Оливия Колман за "Империя на светлината", Вайола Дейвис за "Жената воин", Ана де Армас за "Блондинка" и Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман". 
 
С номинации за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Диего Калва за "Вавилон", Даниъл Крейг за "Вади ножовете", Адам Драйвър за "Бял шум", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин" и Рейф Файнс за "Менюто". 
 
В категорията за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл са номинирани Лесли Манвил за "Г-жа Харис отива в Париж", Марго Роби за "Вавилон", Аня Тейлър-Джой за "Менюто", Ема Томпсън за "Успех, Лио Гранд!" и Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж". 
 
Отличието за най-добра анимация ще си оспорват "Пинокио" на Гийермо дел Торо, "Ину-О" (Inu-Oh), "Марсел: Раковината с обувки", "Котаракът в чизми 2: Последното желание" и "Мей Червената панда". 
 
С номинации за най-добър неанглоезичен филм са "На западния фронт нищо ново", "Аржентина 1985", "Близост", "Решение да напуснеш" и индийският епос "RRR".
 
Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени на 10 януари в Лос Анджеис. Водещ на церемонията ще бъде комикът Джеръд Кармайкъл. Отличията ще се опитат да докажат, че все още имат тежест в Холивуд, след като миналата година наградите дори нямаха телевизионно покритие, а бяха обявени в Туитър. 

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024