Рекордите на композитора Джон Уилямс и още любопитни факти за Оскарите

Номинациите за кинонаградите Оскар бяха обявени преди няколко дни и веднага едно име направи впечатление в тях - това на композитора на филмова музика Джон Уилямс.

Той е номиниран за музиката на "Семейство Флейбълман" на Стивън Спилбърг. Останалите претенденти в тази категория са "На Западния фронт нищо ново", "Вавилон", "Баншите от Иншерин" и "Всичко навсякъде наведнъж".

Обявиха номинациите за кинонаградите "Оскар"

Така 90-годишният Джон Уилямс стана най-възрастният творец, който получава номинация. Трима са номинирани на по 89-годишна възраст - дизайнерът Ан Рот, сценаристът и режисьор Джеймс Айвъри и режисьорът Аниес Варда.

Най-възрастният носител на наградата засега е Джеймс Айвъри, който през 2018 г. - тогава на 89 години, получи приза за адаптиран сценарий за филма "Призови ме с твоето име", припомня в материал по темата БТА. Актьорът Антъни Хопкинс спечели Оскар на 83-годишна възраст за "Бащата", а колегата му Кристофър Пламър получи Оскар за поддържащата си роля във филма "Новаци", когато беше на 82. Така Уилямс е сериозен фаворит да стане рекордьорът на 95-тата поред церемония.

На 12 март, когато в Холивуд ще се раздадат наградите, композиторът вече ще е навършил 91 години. Джон Уилямс получава огромно внимание и поради факта, че той отбелязва своята 53-та номинация в кариерата си. Тук рекорда по брой номинации държи Уолт Дисни, с общо 59 номинации, но включително и за едноименната му компания, така че спокойно можем да кажем, че Уилямс е първенецът.  

Виж по-долу още няколко любопитни рекорда в историята на Окарите

Тази година Уилямс е номиниран за музиката от "Семейство Флейбълман" на Стивън Спилбърг. Двамата колоси в киното ги свързва над 50-годишно сътрудничество. Самият Спилбърг е номиниран за девети път в режисьорската категория. Номинацията на Уилямс пък е неговата 17-а за работата по филм на Спилбърг. 

Любопитното е, че Уилямс е номиниран почти всяка година за наградата от 1968 г. насам, която получава първата си номинация за музиката в "Долината на куклите". А най-актуалната му номинация за Оскар е за музиката от космическа сага "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър".

Уилямс има 48 номинации за музика и пет за оригинална песен. Но той не е най-награждаваният композитор - рекордът тук е за Алфред Нюман с девет златни статуетки. Джон Уилямс има пет Оскара - за лентите  "Цигулар на покрива" (1971),  "Челюсти" (1975), "Междузвездни войни" (1977), "Извънземното" (1982) и "Списъкът на Шиндлер" (1994).

Но, Джон Уилямс е единственият човек в историята на Оскарите, който е получавал номинации в седем последователни десетилетия! 

Освен на пет награди на американската киноакадемия от 53-те си номинации, Джон Уилямс е носител на още 25 "Грами", и още десетки "Еми", "Златен глобус", БАФТА и други награди. 

"Не мога да се оттегля от музиката. Един ден без музика е грешка", казва композиторът на въпроса дали възнамерява да се пенсионира. По-късно тази година очакваме да чуем още филмова музика от него във филма "Индиана Джоунс 5".

А, знаете ли още, че: 

- Първата церемония се е провела през 1929 г. в Холивуд Рузвелд Хотел. На официалната вечеря са присъствали около 270 души
 
- Златната статуетка "Оскар" е 34 сантиметра висока и тежи 3.5 килограма
 
- Алфред Хичкок е номиниран за Оскар за най-добър режисьор 5 пъти, но не печели наградата нито веднъж
 
- Уолт Дисни е човекът, който е печелил наградата най-много пъти – той има 22 статуетки и цели 59 номинации!
 
- Филмите с най-много статуетки - по 11 са "Титаник", "Властелинът на пръстените" и "Бен Хур"
 
- Боб Хоуп е бил водещ на церемонията 19 пъти, което го прави най-честият домакин в историята на Оскарите
 
- Продължението "Кръстникът: Част II (1974) е единствената втора част, което също печели Оскар за най-добър филм. Тази година в номинациите за филм на годината е друго продължение - "Топ Гън: Маверик"
 
- Със своите 12 номинации за Оскар, Джак Никълсън е най-номинираният мъж сред актьорите
 
- С най-много номининации за Оскар сред актрисите е Мерил Стрийп. Тя има 3 награди от 21 номинации
 
- Хийт Леджър и Питър Финч са единствените актьори, които получават Оскар посмъртно за ролите си в "Черният рицар" (2008) и "Мрежата" (1976)
 
- Лайза Минели печели Оскар за най-добра актриса за "Кабаре" (1972), с което става единственият артист, чийто родители също са носители на наградата. Майката на Минели е Джуди Гарланд, която получава почетния Оскар през 1939 г., а баща й е режисьорът Висент Минели, също носител на отличието
 
- Най-младият носител на Оскар е Тейтъм О’Нийл, която печели статуетката за най-добра поддържаща роля в "Хартиена луна" (1973), когато е едва на 10-годишна възраст
 
- Кейт Бланшет е единствената актриса, която печели Оскар за ролята си на друга носителка на наградата – статуетката й носи превъплъщението в Катрин Хепбърн в лентата "Авиаторът" (2004). Тази година номинирана за ролята на легендата Мерилин Монро е младата звезда Ана де Армас
 
- Мишел Йео е първата азиатка, номинирана за главна женска роля. На тазгодишната церемония тя може да спечели за ролята си във "Всичко навсякъде наведнъж"
 
- Сидни Поатие е първият чернокож актьор, който получава Оскар и то за главна мъжка роля. Това се случва през 1964 г. 
 
Кристина Цветкова 

Свързани новини

Какво ще направите?

27.03.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024