Никол Кидман е бавачка-убиец в най-новия си сериал по действителен случай

Участието на Никол Кидман в новата екранизация на романа "Нежна песен" предвещава успех по добре позната схема.
 
Австралийската актриса вече е показала, че се справя впечатляващо с роли в психологически трилъри. Последното й звездно телевизионно участие беше именно в сериал на НВО - "Отмяната" от 2020. Там Кидман влезе в ролята на интелигентна и заслепена жена, която е принудена да приеме, че съпругът й е психопат, припомня life.dir.bg.
 
"Отмяната" е екранизация на романа на американската писателка Джийн Ханф Корлиц "Трябваше да знаеш" ("You Should Have Known") от 2014 - книга, ходеща "по ръба" между трилъра и социалния "чиклит". Никол Кидман е перфектният избор за ролята на успяла и измамена жена, която ще изживее трагедия.
 
За разлика от романа на Корлиц, "Нежна песен" (носител на награда "Гонкур" през 2016) на френската писателка от марокански произход Лейла Слимани не предлага нито загадка, нито изход за героите, чийто свят се срива. 
 
Книгата на Слимани е преведена в цял свят - включително и на български език, и е продадена в милиони екземпляри. За своя сюжет - убийство на две малки деца, извършено от бавачката, авторката използва действителен случай в Ню Йорк. Романът вече има една кино адаптация от 2019 под режисурата на Люси Борлето с участието на Карин Виар, Лейла Бехти и Антоан Рейнар.
 
Подобно на романа, френската кино версия предлага една почти камерна визия към живота на семейство, решило да се довери на съвършено непознат човек.
 
 
Успоредно с историята, довела до убийството на децата, хладният стил и на писателката Слимани, и на режисьорката Борлето, водят читателя и зрителя към размисли за действително вековна социална практика - родителят е склонен да повери децата си на непознати хора под влияние на скрити комплекси, на желанието си да спести пари, на импулса си да бъде свободен, "маскирайки" това свое действие като грижа, защото така правят всички.
 
Истинското убийство в Ню Йорк, дало подтик за написването на романа, е извършено от представителка на емигрантско малцинство. Слимани пренася историята си в Париж, но обръща етническата принадлежност на героите. Работещите, "привилегировани" родители са от марокански произход. Идеалната бавачка, наета от тях, е французойка.
 
Зрителят може да очаква, че в тази продукция на НВО Никол Кидман няма да играе невинна и подведена жена. Носителката на "Оскар" е от същия физически тип като френската актриса Катрин Виар, която играе бавачката. Голямата "находка" на писателката Лейла Слимани е да изостави обичайната схема, в която бавачката е от непрестижна, непривлекателна общност.
 
Авторите на бъдещия сериал трябва да се справят с тежка задача - да екранизират в няколко епизода един от най-успешните, но и плашещи романи от последните години, сравним с класическия "Колекционерът" на Джон Фаулз от 1963 (екранизиран през 1965 под режисурата на Уилям Уайлър). В това отношение френската кино версия на Борлето има предимството да не се стреми към голям комерсиален успех. 
 
Не е така с американския "гигант" НВО, който трябва да постигне гледаемост, екранизирайки най-големия кошмар на зрителите от часовия диапазон за възрастни.

Свързани новини

Драконите се завръщат

10.06.2024

Светът върви към своя край

03.06.2024

Te ще се погрижат за проблемите ви

30.05.2024

Всеки заслужава шанс да полети

20.05.2024

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024