"На Западния фронт нищо ново" е изненадата на наградите БАФТА

Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия.
 
С това драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на "Оскарите" следващия месец, предаде Ройтерс.
 
"На Западния фронт нищо ново", който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за режисура в лицето на Едвард Бергер, адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.
 
Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.
 
Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от BAFTA (@bafta)

 
 
"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев, който участва в лентата и не бе допуснат на официалната церемония в Лондон от съображения за неговата сигурност.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ‘NAVALNY’ (@navalnydoc)

 
Гаф на церемонията стана погрешното обявяване на носителка на наградата за поддържаща женска роля в лицето на акрисата Кери Мълиган след грешка в превода.
 
Носителят на "Оскар" Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма "Тя каза". Водещият бързо се поправи и обяви за победителка звездата от "Баншите от Инишерин" Кери Кондън. Бари Кугън от същата лента получи наградата за мъжка поддържаща роля. 

Свързани новини

Ново поприще

26.07.2024

20 години "Жената-котка"

26.07.2024

След дълга битка с рака

16.07.2024

Сагата продължава

15.07.2024

Шарън Стоун след инсулта

12.07.2024