"На Западния фронт нищо ново" е изненадата на наградите БАФТА

Антивоенната германска драма "На Западния фронт нищо ново" спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия.
 
С това драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на "Оскарите" следващия месец, предаде Ройтерс.
 
"На Западния фронт нищо ново", който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за режисура в лицето на Едвард Бергер, адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.
 
Ирландската трагикомедия "Баншите от Инишерин" взе четири трофея, включително за най-добър британски филм, а рок биографията "Елвис" също спечели в четири категории.
 
Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за "Елвис", а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата "Тар".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от BAFTA (@bafta)

 
 
"Навални", посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев, който участва в лентата и не бе допуснат на официалната церемония в Лондон от съображения за неговата сигурност.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ‘NAVALNY’ (@navalnydoc)

 
Гаф на церемонията стана погрешното обявяване на носителка на наградата за поддържаща женска роля в лицето на акрисата Кери Мълиган след грешка в превода.
 
Носителят на "Оскар" Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма "Тя каза". Водещият бързо се поправи и обяви за победителка звездата от "Баншите от Инишерин" Кери Кондън. Бари Кугън от същата лента получи наградата за мъжка поддържаща роля. 

Свързани новини

Всеки заслужава шанс да полети

20.05.2024

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024