Започва кинофестивалът в Кан, ето най-горещите премиери

Двадесет и един филма ще се съревновават за голямата награда "Златна палма" на най-престижния европейски филмов фестивал, който започва тази вечер в Кан. 

Сред тях са "Съвършени дни" на Вим Вендерс, "Старият дъб" на Кен Лоуч, "Миналото лято" на Катрин Брея и "Чудовище" на Хирокадзу Корееда.

Eто акцентите в програмата: Завръщането си в голямото кино, ще отпразнува актьорът Джони Деп още тази вечер, като появата му на червения килим е дългоочаквано събитие. Звездата ще открие фестивала с новия си филм "Жана дю Бари". Във френския филм той играе крал Луи XV. Това е първата голяма роля за Деп след шумния съдебен процес с бившата му съпруга Амбър Хърд. Заради твърденията, че той е упражнявал физическо насилие върху нея, Деп беше отритнат за известно време от големите филмови студиа. Впоследствие той беше оправдан и кариерата му тръгна пак нагоре. Лентата разказва историята на Мадам дю Бари -  последната кралска любовница на Луи XV във Версай, след Мадам Помпадур.

В Кан за първи път ще бъде показан новия филм на режсьора Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна" с участието на любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро. Това е седмото сътрудничество между Скорсезе и Ди Каприо, както и единадесетото му партньорство с Де Ниро. Историята отвежда зрителя в Оклахома през 20-те години на миналия век по следите на серийни убийства на индианци.

Харисън Форд ще получи специално отличие в Кан, където ще се състои и световната премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата". Това е последното превъплъщение на 80-годишния Форд в прочутия археолог. 

В Кан ще бъде и най-изтъкнатият испански режисьор Педро Алмодовар. Той ще представи късометражната лента "Strange Way of Life"  с актьорите Педро Паскал и Итън Хоук. Продукцията е включена в официалната селекция за късометражни филми.

Наскоро стана известно, че в Кан ще бъде показан сериалът "The Idol" ("Идолът"), дни преди да бъде пуснат по HBO на 4 юни. В него играе певецът The Weeknd в първата си сериозна кино роля. Партнира му дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради - Лили-Роуз Деп.

Виж първия трейлър на "The Idol" с The Weeknd и Лили-Роуз Деп

Лентата на Сам Левинсън ("Eуфория") се очаква с огромен интерес от феновете на киното, а и на музиката. Мнозина смятат, че от успеха на сериала зависи дали канадският изпълнител ще смени амплоато си и ще остави музиката на заден план, за сметка на киното. Нещо, което той намекна в скорошно интервю. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от HBO (@hbo)

Актьорът Майкъл Дъглас ще получи почетната награда "Златна палма". Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното", се казва в съобщението на организаторите.

 "След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", каза 78-годишния артист в изявление. 

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 16 до 27 май. Председател на журито е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник". 

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024