Met Gala 2024: ясна е темата на най-голямото модно събитие

Най-големите звезди, творци и представители на модната индустрия вече започват да приготвят своите рокли и костюми за най-важното световно модно изложение. Met Gala е благотворителна вечер за набиране на средства за музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк. А, вече е ясно и темата на вечерта. 

Миналата година темата беше ''Карл Лагерфелд: A Line of Beauty'' - в чест на бившия творчески директор на Chanel след смъртта му през 2019 г. Този път темата на Met Gala няма да се фокусира върху един дизайнер, както е било в миналото.

През 2024 г. Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Спящи красавици: пробуждане на модата) - името на изложбата - ще разглежда устойчивото развитие през една много специфична призма: "По същество това е ода за природата. Природата като метафора на модата, нейната крехкост и преходност.", признава Андрю Болтън, главен куратор на Института за костюми и основен отговорник за тази идея.

Конкретните спящи красавици в изложбата са 50 експоната от колекциите на архивите 4 века назад, които са твърде крехки, за да бъдат преоблечени или поставени върху манекени. Сред тях са елизабетински тоалет от XVII в., както и копринен дизайн на британския кутюриер Чарлз Фредерик Уорт. Те ще бъдат изложени в стъклени ковчези, но ще бъдат ''събуждани'' (по свой начин) от технологичните специалисти, с които музеят работи, за да превърне изложбата в потапящо преживяване. Тя ще се състои от три зони - суша, море и небе, всяка от които ще бъде разположена в около 26 проходими камбановидни структури (или "балони", както ги нарича Болтън), подобни на модни терариуми.

Като се има предвид темата на вечерта, очаква се да видим много дизайни, които директно намекват за красотата на флората и фауната. Изглежда, че червеният килим ще се превърне в огромна градина като прелюдия към останалата част от събитието.

Идеята за темата на Met Gala всяка година обикновено идва от самия музей. "Мисля, че е важно да стимулираме дебати и да разпространяваме идеи, които са трудни за разглеждане или се смятат за проблематични", коментира Андрю Болтън преди няколко години. Изложбата за 2024 г. например беше мотивирана от крехкостта на гореспоменатата рокля на Уорт. С оглед на тази концепция тя беше представена на Макс Холейн и Даниел Х. Вайс, съответно директор и президент на институцията. След тяхното одобрение идеята е предадена на Анна Уинтур, редакционен директор на Condé Nast и главен редактор на американското издание на Vogue, за мнение.



Met Gala 2024 ще се проведе на 6 май в Ню Йорк. Събитието се провежда всеки първи понеделник на месец май от 2005 г. насам и с изключение на 2020 г. заради пандемията (през 2021 г. е отменено и отложено за септември) се провежда всяка година на тази дата. А изложбата Sleeping Beauties: Reawakening Fashion ще бъде открита няколко дни след Met Gala, на 10 май, и ще продължи до 2 септември 2024 г.

Събитието първо преминава през червения килим, а след това има и вечеря на избраните. Това е събитие, на което присъстват около 600 гости – модели, актьори, музиканти, спортисти, дизайнери, които обикновено присъстват със своите посланици, и други известни личности и влиятелни хора.

Все още не е известно кой ще бъде домакин на събитието следващата година. През 2023 г. водещи бяха Пенелопе Крус, Михаела Коел, Дуа Липа, тенисистът Роджър Федерер и самата Анна Уинтур.

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Стил и блясък на червения килим

08.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023