През 2024-та се обличаме в цвят "Прасковен мъх"

От 1999 г. насам Pantone Color Institute обявява цвят на годината. За 2024-а той е Peach Fuzz (прасковен мъх).

Това е нюанс между розовото и оранжевото, описан като "нежен, топъл и уютен, чувствен и сърдечен, изразяващ нуждата ни от състрадание през следващата година.

"Peach Fuzz улавя желанието ни да захранваме себе си и другите. Това е кадифен нежен прасковен тон, чийто всеобхватен дух обогатява ума, тялото и душата. Ние избрахме цвят, излъчващ топлина и модерна елегантност. Нюанс, който предлага прегръдка и без усилие свързва младостта с вечното", добави Летрис Ейсмън, директор на института. 

Peach Fuzz е по-малко смел от миналогодишния избор, който беше ярък, розово-червен нюанс, наречен "Viva Magenta" и имаше за цел да предизвика ентусиазъм, да влее сила след годините на пандемия. По-приглушеният тазгодишен оттенък отразява ''нуждата от малко тишина, малко мир, известна почивка''. От института поясняват, че във време на смут в много аспекти от живота ни, нуждата ни от грижа, съпричастност и състрадание, става все по-силна, както и представите ни за по-мирно бъдеще. Че в свят, който често набляга на производителността и външните постижения, е изключително важно да осъзнаем важността от насърчаването на вътрешно ни "аз" и да намерим моменти за почивка, творчество и човешка връзка сред суматохата на съвременния живот, казват още специалистите.

"Докато управляваме настоящето и се опитваме да изграждаме нов свят, ние преосмисляме кое е важно - как искаме да живеем. Фокусираме се върху здравето и благосъстоянието, както психическо, така и физическо, и ценим това, което е специално - топлината и комфорта да прекарваме време с приятели и семейство или просто да отделим момент за себе си. Имайки предвид това, искахме да се обърнем към цвят, който може да изрази важността на общността и свързването с другите. Цветът, който избрахме, за 2024 г., трябваше да показва желанието ни да искаме да сме близо до тези, които обичаме, и радостта, която изпитваме, когато си позволим да прекараме тихо време насаме със себе си". 

Peach Fuzz е 25-ият избор на Pantone за цвят на годината. Инициативата започва през 1999 г с желание да ''ангажира дизайнерската общност в разговор за цветовете'', според изявление на Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute. Всяка година екип от експерти провежда проучване в най-разнообразни сфери, като кино индустрия,  изкуство, мода, дизайн, технологии и други, за да разбере кои цветове имат по-голямо влияние върху хората в този момент. Те също така използват инструменти за прогнозиране, изследване на психологията на цветовете и други източници, за да предвидят предстоящите тенденции.

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Стил и блясък на червения килим

08.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023