Нидал и Георги: "Бяхме единствения ТВ екип, на който беше забранен достъпът до НС"

"Нидал Алгафари много се забави с неговия текст и подминахме 25-тата годишнина”, каза Георги Крумов, съставителят на книгата "Ние сме ку-ку”, която излезе преди ден, за да отбележи 26 години след първия брой на студентското предаване "Ку-ку”. Режисьорът и съставителят на книгата гостуваха в сутрешния блок на Радио FM+ с водеща Ива Дойчинова, за да припомнят хумора от едно време, заразяващ и до днес.
 
"Бяхме бушон, който да отпуши всичко и ни дадоха свободата и в много моменти прекалихме, но прекаляваха и политиците. Те бяха наивни, нямаха PR и участваха с готовност във всички наши щуротии. Спомням си как попитахме Жельо Желев дали се чувства куку, той каза "Да”, на въпроса колко сме кукувците в България, той отговори "Много сме” и тогава съвсем логично го питахме какво да я правим тази държава с толкова много кукувци, а той съвсем наивно каза "И да искаме да я продадем, няма кой да я купи.” И това не го измислихме, негови думи си бяха, просто ние пуснахме в ефир”, каза Георги Грумов.
 
 
"Ние сме тези, които продадохме одеялото на Тодор Живков на търг на Славейков за 2 милиарда и половина леи и това събра толкова хора, че почти блокирахме трамвайната линия”, допълва създателят на режисьор на предаването Нидал Алгафари. "Открихме статуята на свободата в София и дори поканихме Жорж Ганчев да присъства.”
 
"Няма да забравя първите две неща, които снимах за "Ку-ку”, припомни си Зуека, когото открихме по телефона. "Тогава още не работех там и нямах никаква представа какво точно правим и Нидал ме покани да снимам две реклами с призив "Не пушете, тютюнопушенето е вредно!” и "Използвайте презервативи” и двете ги снимахме на Кристал – напълно идиотски реклами, с които искахме да покажем на хората, че ни заливат с прекалено много информация.” 
 
26 години по-рано, студентите бяха смели и ярки. Нямаха какво да губят, защото всичко, което имаха бяха по един чифт дънки и тениска на гърба си, малко купони за стола и 30-40 лв на месец хонорар за предаването. Развихрянето на екипа стига до там, че те са единственият телевизионен екип, на когото е забранено да влиза в Народното събрание, но това не ги спира да се вихрят по улиците. И до днес си спомняме култовия репортаж за метранпажа на София и смутените отговори на софиянците. 
 
 
Студентското предаване, което отдавна не съществува, продължава да се бори за каузи и днес. Приходите от изданието ще бъдат дарени на болница "Св. Анна”, за да закупи мобилен рентген за отдела по "Неонатология”, а за всички желаещи да се върнат почти три десетилетия назад ги чака книгата "Ние сме ку-ку” и документалният филм на Радо Чолаков "Ку-ку Началото”, който тази вечер  (27 февруари) ще бъде излъчен по БНТ точно от 20:55 ч. 

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024