Елена Петрелийска: "Не можеш да струпаш неща в чинията и да ги наречеш ястие"

Ако вярвате, че храната носи енергията на човека, който я приготвя, със сигурност ще искате да опитате нещо на Елена Петрелийска. Момичето, заразило с усмивката си всички участници в проекта MasteChef донесе в студиото на сутрешния блок на Радио FM+ пролетта и разказа за своите подходи в готвенето.
 
 
"Много ми е интересно да откривам връзката между отделните продукти и храни – защо именно тези два продукта си подхождат и винаги си отиват заедно. Вероятно те си подхождат на молекулно ниво, но как и защо точно – тези неща се опитвам да изследвам и да проверявам.” За Елена не е достатъчно да сложи няколко продукта в чинията и да ги нарече ястие. В нейната кухня съставките се харесват и се допълват по необичаен и понякога неочакван начин, като запечените фурми със сирена или круша със скариди и сирене чедър. 
 
Кухнята примамва Елена още от 14-15 годишна, когато родителите й започват семеен хотелиерски бизнес и тя има желание да помага: "Когато комплексът се построи и аз чувствах, че трябва да знам с какво точно се занимават родителите ми и да им съдействам. Баба ми и дядо ми са главни готвачи, майка ми готви чудесно и преди да направим този ресторант, в който сега работя, тя готвеше постоянно и ми даде първоначален страст към кулинарията.”
 
Една от страстите на шеф Елена Петрелийска са рибните продукти и точно по тази причина слушателите на кулинарната рубрика на предаването рецепта с ципура на сол: 
ципура – 2 бр.
2 кг сол
1 фенел 
1 лимон
Изсипваме 2 кг сол в една купа, добавяме малко вода, за да стане като сняг и слагаме част от солта в една тава, в която ще печем рибите. В тях рибите слагаме няколко резена лимон, резенчета фенел и малко сол. Поставяме рибата върху солта и я затрупваме със соления сняг, като оставяме главата непокрита. Печем за 20-25 минути на 180 градуса и даваме 5 минути на солта да изстине, а през това време приготвяме салата от цвекло със зехтин и цитроси. Когато солта изстине и кожата на рибата се отделя съвсем лесно, сервираме.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024