Милена Родригес: "На 50 жената започва втори живот"

"Научните проучвания доказват, че кризата при жената е по-кратка, но при нея могат да се получат много вътрешни конфликти, които могат да бъдат преживени много мъчително”, започна разговора за кризата за средната възраст Милена Родригес в редовната рубриката на сутрешния блок "Ива от сутрин до обед” – "Мъжът и жената ефективно”.
 
 
Кризата при жената не е по-лека, тя е по-различна и ако при мъжете кризата на средната възраст се фокусира да демонстрира успех, независимо дали наистина е успял или не – той си купува червена кола и се показва с нея. Женската криза преминава през доказване на нейните връзки със съпруга й, децата или приятелите й. Жената през целия си живот се интересува от емоционалните контакти и връзки, и около 50-те настъпва преосмисляне на живота и се насочва още повече във взаимоотношенията си с околните. 
 
В този период започва хормоналният спад и подготовката й към менопауза, едно събитие, което заема важна роля в живота на всяка жена, но също така състояние, което може да бъде овладяно от медикаментите в днешно време. "За жената е изключително важен външният вид и когато физическата красота започва да се изменя, тя може да преживее тежка криза. Но понякога това не е точно криза, а едно ново освобождение. Много жени намират своята сила в периода около 50-те, когато децата са поотраснали и вече можеш да насочиш енергията към себе си – да си позволиш повече удоволствия, глезене, да отделиш време за любимото си хоби, спорт или пътешествия и да преосмислиш кариерата си. Нека не забравяме, че това е и пикът в сексуалността на жената, и е съвсем нормално тя да изживее роман с млад мъж, но определено нова връзка не характеризира настъпилата криза в живота й. По-вероятно е обратното, да сплоти семейството и да заздрави брака”, допълни още Милена.
 
При всички положения кризата на средната възраст е голямо сътресение и за двата пола, и често тя може да се превърне в тежка депресия, на която трябва да се обърне внимание. "Ако усещате, че нищо не ви се прави, нямате стимул да станете от леглото и всичко ви се струва безсмислено, обърнете се към лекар. Когато ви боли бъбрек, отивате на лекар, а когато ни боли душата, имаме навика да го предизвикваме. Но не си даваме сметка, че депресията може да доведе до истински болежки”, каза още психологът.

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024