Нидал Алгафари: "Господ е измислен, за да може да ГОСПОДства"

"Когато написах първата книга много хора скочиха с пръст и казваха, че аз съм мюсюлманин и не трябва да си позволявам да говоря по този начин за нашия бог. Но аз съм кръстен в св. Неделя и съм християнин, познавам тази религия и вярвам, че всеки има правото да говори за нея”, така започна разговора на Ива Дойчинова с Нидал Алгафари, който гостува в студиото на сутрешния блок на радио FM+, за да представи втората част от трилогията "Аллах, милост нямаш ли?”. 
 
 
Писателят споделя, че и двете книги говорят за обичаи, които сме изгубили някъде във времето, или не познаваме в истинската им цялост. "Всеки от нас носи частица от Бог в себе си, а Господ е онзи, когото човеците са измислили, за да господстват”, каза Нидал и допълва, критикувайки българската църква, наричайки я "верига духовни супермаркети”. "Всичко задължително за един християнин вече се плаща”, казва той, за да подплати твърдението си. 
 
Втората книга от трилогията описва времето на Османската империя и групите бандити, странстващи из земите и извършващи престъпления без да делят християни и мюсюлмани, и сравнява тези банди с хайдутите, които възпяваме днес. "Има неща, които в историята трябва да погледнем по друг начин”, каза Нидал, който не подкрепя непрестанното повтаряне, че сме били под Османско робство: "В рамките на Османската империя е имало много народи и етноси, нито един от които, освен българинът, не би се описал като роб.” 
 
Получил подкрепа от семейството си, Нидал открива себе си, пишейки:  "Трите части на трилогията са най-българските книги, които за пръв път се събират любов, традиции, обичаи, магии на едно място.” 

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024