Калбие Ходжева: "Очакванията гарантират разочарования"

"Преди години можех да спечеля медал за най-амбициозна и най-контролираща майка на света”, започва историята си родителя и коуч Калбие Ходжева, която е приела своята роля на помощник във взаимоотношенията родители-деца.
 
Сблъсквайки се с пропастта, която се образува между нея и дъщеря й, Калбие осъзнава, че нейните послания не работят. Дъщеря й е в 7 клас, когато подготовката е най-важна и точно тогава тя решава да намали контрола върху нея. "Тръгвах към стаята, за да проверя как върви подготовката за училище и се спирах в коридора и я оставях да се подготвя сама. Реших да заменя контрола с доверие и проработи. Дъщеря ми успя да влезе в гимназията, която искаше, а аз върнах доверието й”, сподели Калбие.
 
 
Този личен опит доказва, че пътят към децата е прост и сложен едновременно. Три са стъпките, които трябва да направи всеки родител, за да се доближи до детето си. Вместо непрестанен контрол да внесе доверие във взаимоотношенията, вместо назидание да дава личен пример и вдъхновение и вместо съвети и натяквания, да започне със задаване на въпроси. "Ако искаме да променим взаимоотношенията с децата, трябва да започнем с нашата промяна, защото ние сме по-възрастни и по-опитни в подхода към околните.
 
Никога не е лесно, но децата са огледало и са страшно гъвкави и веднага поддават на позитивното и добронамерено отношение, а когато родителят им се довери, тя искат да му се докажат и да проявят собствената си самостоятелност”, допълни Калбие.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024