Десислава Бошнакова: "Важно е да имаш идея, но по-важно как ще я представиш"

"Намери си нова мечта, преди да си сбъднал предишната”, каза Десислава Бошнакова, кураторът на TEDxNBU, която ни гостува, за да разкаже за предстоящото издание TED във Ванкувър, което ще се излъчи на живо в Cinema City Mall Sofia. 
 
Темата на конференцията е Dream и това е поводът да си припомним колко жизненоважни са мечтите ни. Психолозите казват, че мечтите трябва да бъде голяма, но достижима, за да имаме сили и да не губим кураж да се борим за нея. "Човек не се радва просто на неща, които му падат отгоре, трябва да се бориш, за да оцениш и мечтата, и себе си”, каза Деси. Самата тя е присъствала на TED в Канада и знае какво е усещането да бъде в залата. "Изцяло се доверяваш на организаторите, защото до последно никой не знае кои са лекторите в събитието. Една от тайните е, че в момента се продават билети за конференцията през 2017, лекторите отново не са известни, които изобщо не притеснява феновете на вдъхновяващите лекции.” 
 
 
Целта на организаторите с всяка реч и да вдъхнови зрителите в битката за собствените им мечти и изпълнението им. "И най-вече, когато ти си тръгнеш от там, или да имаш нова мечта, или да си зареден с достатъчно адреналин да продължиш изпълнение на сегашната.” 
 
Въпреки че събитията изглеждат сякаш са направени без организация и на сцената просто излизат хора, които вдъхновяват останалите, всъщност зад всяко събитие стои къртовски труд на куратора. "Всяка една лекция е постановка, режисирана и репетирана като в театъра. Кураторът на събитието е Крис Андърсен, който е работил с всеки един от лекторите от изчистването на идеята им, до обличането й в думи. Всяка реч се репетира първо онлайн, а след това няколко дни на сцената, която ще бъде събитието. Нагласата, която често имаме е, че за да направим вдъхновяваща презентация, е достатъчно да направим презентация с хубави слайдове, но съществува мнение, че Стийв Джобс е репетирал по 3 месеца своите най-големи речи и той определено е от онези, чиито презентационни умения бихме искали да притежаваме”, каза Деси. 
 
Ако искате и вашите речи да бъдат толкова вдъхновяващи, освен гледане на много вдъхновяващи клипове, може да се заемете по-активно с подготовката си с новата книга "Говори като на TED” на Кармайн Гало. Авторът проучва над 500 лекции и извежда 9 тайни, които помагат на лекторите да представят идеята си най-добре. "В XXI век е важно да имаш идея, но още по-важно как ще я представиш пред останалите”, допълни Деси Бошнакова.  

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024