Стойко Сиврилов: "Всяка карикатура отнема между 3 и 5 дни" (запис и галерия)

”Първата част на "Шаржопедия – смешен свят” е само загрявка”, каза авторът на книгата Стойко Сиврилов, който гостува в рубриката "Професия: Читател” днес. Стойко работи в сферата на рекламата, а в свободното си време, рисува карикатури на известни личности.
 
 
"Представете си "Шаржопедия” като забавна Уикипедия, в която всеки герой е пречупен през една по-забавна призма. В карикатурата или шаржа, нещата трябва да се изопачават и показвам неща, които се знаят. Опитвам се да ги изопача по по-забавен начин”, каза Стойко. Самият той е изобразил себе си в книгата, използвайки самоирония, за която твърди, че всеки човек трябва да притежава и допълнил описанието си със стихотворението:
Роден съм отдалеко
и говоря си на меко.
Зодията ми е Рак,
типичен съм, това е факт!
 
Аз съм много скромен,
но носът ми е огромен!
Че красавец съм голям
само аз си знам!
 
Мечтая с векове
и рисувам с часове.
Рокер, шеф, парашутист
и драскач съм напорист.
 
Всеки герой на карикатурите е избран интуитивно, но отнема между 3 и 5 дни, за да бъде проучен и нарисуван "Трябва да разбера всичко за героя си, да улавя истинската му същност, за го пресъздам правилно”, разказва за работния си процес Стойко.
 
Към всяка от карикатурите има кратко стихотворение, което описва избрания герой по хумористичен начин, написани от Стойко или от Стефан Колев. В момента художникът подготвя карикатурите и текстовете към втора част на книгата.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024