Милена Родриегс: "Не си ти когато си бременна"

Оказва се, че около 80% от жените след раждането изпадат в някаква форма депресия. Всеки 10-ти мъж също страда от сериозна родилна депресия, която се появява под формата на притеснения и търсения около промените в новия живот.
 
 
"Много важно е да разгледаме какво точно причинява депресията у жената, за да разберем и тази у мъжа. При забременяване в организма на жената избухва коктейл от хормони, които й носят голяма приповдигнатост, за да се справи тя с всичките промени в нея. В момента, в който една жена роди, тези хормони спират и тя усеща липса и настъпваща тъга. Когато се появи бебето, светът на мъжа се променя изцяло. В един момент той престава да бъде главата на семейството и всичко престава да се върти около него, а бебето става център на внимание”, разказва за този синдром психологът Милена Родригес. 
 
Изключително важно е как ще преживеят това състояние двамата родители. Първата година е ключова за детето, когато то има нужда от прегръдки и любов и е много важно: "Тогава бебето има нужда от непрекъснат човешки контакт и е болезнено, ако единият или двамата от родителите са в депресия, хармонията в семейството се нарушава”, допълни Милена.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024