Светослав Иванов: "Исках да разчупя стереотипите и да видя отвъд пропагандата"

"В телевизията и радиото ние работим със слово и картина, които отминават, сякаш пишем по пясък, заливан от вълни. Но писменото е това, което остава и може да бъде прочетено и след 50 години. Пишейки тази книга, си мислех как искам дъщеря ми един ден ще я прочете”, каза журналистът Светослав Иванов, който ни гостува, за да разкаже повече за книгата си "Там, където загинаха дърветата”.
 
"Десет пътеписа за места, за които слушаме най-много последните 20 години, места, в които избухнаха революции, които се отразяваха най-много в новините, места, към които подхождахме и с най-голям стереотип. Когато влязох във ФЖМК, се случи атентатът в Ню Йорк и тъкмо тогава журналистите обърнаха поглед към света, защото 12 месеца по-късно последва и началото на военната операция в Афганистан. След тези случки аз започнах да се питам дали наистина това, което се отразява в медиите е истината и реалността, или е преувеличение, пречупване през медийната призма. Защото в момента това се случва и със Сирия, ние нямаме никаква представа какво се случва там наистина. Няма как да вярваме и на руското отразяване и понятието "обективност” просто се губи”, допълни Светослав.
 
Той реши да ни разкаже повече за някои от историите в книгата, които е преживял и ето какво ни сподели за Либия и Конго: "В Либия няма нищо весело, това е една държава пред пълен разпад и няма нищо, което да помня с усмивка. Там бях покрай процеса с българските ни медици и в момента Либия се е превърнала в едно свърталище на ислямисти, бяха взривени няколко западни посолства. Най-ярък спомен имам от зоологическата им градина, която беше затворена. Между нея и резиденцията на Кадафи имаше тунел и животните, които обитавали градината, са служели като трофей на Кадафи и неговите синове”, разказа ни Светльо.
 
"Конго е една тъжна и бедна страна, но за сметка на това изключително богата на полезни изкопаеми. Има градове, в които никога не е имало ток, а като отидеш там трябва да си подготвен с препарати против малария. Един ден преди да заминем за Конго ни казаха, че трябва да си бием инжекция против жълта треска, но след като ни биха тази доста скъпа ваксина ни казаха, че тя ще активира своето действие чак след десет дни…Мислехме, че няма да ни пуснат на границата поради тази причина, но минахме без проблем”, спомня си журналистът Светослав Иванов.
 
Тези и още много други интересни истории от негови пътувания по света можете да прочетете в книгата му "Там, където загинаха дърветата”.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024