Иван Гарелов представи "Тук и сега" специално за слушателите на Радио FM+

"Панорама" играеше водеща роля. "Панорама" се превърна в една институция, върху която нито едно ръководство не можеше да окаже каквото и да е влияние", каза журналистът Иван Гарелов, който представи книгата си "Тук и сега", където е събрал едни от най-интересните моменти от култовото предаване "Панорама".
 
 
"Написах "Тук и сега", защото исках да отразя този период от моя живот, а именно прехода. Тогава се случиха много неща в журналистиката, осъществи се един прелом, едно преминаване от тоталитарна към демократична телевизия и "Панорама" беше това предаване, което играеше водеща, основна роля. Но ми се струва, че в момента има отстъпление. За жалост, журналистите се превърнаха в микрофони… А журналистиката започна да се продава и то на едро", каза Гарелов в рубриката ни "Професия: Читател".
 
"Липсва борбеност в българската журналистика, липсват журналисти, които да се противопоставят и да покажат твърд характер. Това е и причината, поради която аз вече не работя в медийното пространство, всички предпочитат по-младите, които са лесно манипулирани. Не бих си позволил на тези години да плюя върху вече изграденото си име и да работя в условия, които не одобрявам. Дори когато бях в TV7, бях обявил своите условия и всички бяха съгласни с тях, получих пълната свобода и дори Цветан Василев ми каза, че поне като реша да го оплювам, иска да дойде в предаването, за да се защити", спомня си със смях Иван Гарелов. 
 
Гарелов ни разказа няколко истории, които е включил в книгата си "Тук и сега" и се паметни за него и предаването "Панорама": "Една от историите е свързана с първия човек от опозицията, от когото взех интервю. Избрах го още на първия митинг на опозицията, където отидохме заедно с двама оператори, които отразяваха събитието. Тогава искахме да съберем различни гледни точки от присъстващите и единият от операторите дойде с мен, за да снимаме, но никой не знаеше колко души ще искат да се изкажат. Накрая се оказа, че на всеки можем да отделим по една минута. Чудех се кого да поканя в предаването и ми предложиха д-р Петър Берон. Изненадващо, това смути доста хора и дори Андрей Луканов се обади, както и СДС, за да недоволстват от това мое решение. Явно докторът ги притесняваше доста и дори мислеха, че той ще обяви гражданска война. Разбира се, д-р Берон не бе екстремист и всичко мина добре.
 
Друга моя любима история е когато с президента Желю Желев, с когото бяхме много близки, отидохме в Ню Йорк на церемония, на която се награждаваха личности от различни държави за спасяването на техните евреи. На тази церемония България не беше спомената, което жегна Желю и решихме да напишем писмо до Клинтън. Още на следващата сутрин вицепрезидентът на Америка покани нашия президент на нова церемония, където България беше спомената за спасяването на своите евреи", спомня си Иван Гарелов.
 
Журналистът завърши интервюто със свои спомени за екипа на "Панорама" и това, което ги е сплотявало: "Ние все още общуваме и доста често сме заедно, събираме се, те работеха в новите ми предавания. Но атмосферата на "Панорама" ми липсва, защото ние бяхме като телевизия в телевизията. Работехме сами, а натискът беше много силен върху нас, често имаше протести пред телевизията заради нас, често външни лица се опитваха да оказват влияние и ако не бяхме така сплотени, нямаше да издържим", разказа с нотка на носталгия Иван Гарелов.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024