Д-р Дончо Етугов: "Пигментация не се лекува с директен пилинг"

"Ако някой терапевт предложи директен пилинг за премахване на пигменти петна, той е некомпетентен.", каза д-р Дончо Етугов, който гостува в рубриката ни "Здравето", за да разкаже за проблемите с пигментацията и начините да се преборим.
"Най-честата причина за пигментни петна са ултравиолетовите лъчи на слънцето. Затова е добре да третираме проблемите зимата, когато слънчевата светлина е ограничена. През този сезон можем да бъдем малко по-агресивни в премахването на проблема.", каза д-р Етугов.
 
"Най-често получаваме хиперпигментация след престой на слънце. Може да се наблюдава след бременност или след лазерни процедури, свързани със загряване на клетките. Много е важно да се консултираме с терапевта си дали лазера е подходящ за сезона и дали няма да доведе именно до такива проблеми.", обясни той.
 
"Ако някой терапевт предложи директен пилинг за премахване на пигменти петна, той е некомпетентен. Трябва да започнем с блокирането на образуването на пигмент и чак след това да премахваме петната, които сме получили. Това най-често се случва с мезопродукти, които на базата на биогенни пептиди "заключват" производството на меланин. Терапията трае между 3 и 8 седмици.
 
Чак след това можем да стигнем до пилинга, който кара засегната кожа да се обели. След подобна процедура трябва да се пазим от пряка слънчева светлина и ако се придържаме стриктно към грижите за кожата си, до 20 дни след пилинг, ще сме свободни от проблема", завърши д-р Етугов.

Свързани новини

Ето какво да очаквате

14.06.2024

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024