Елена Кърпачева: "Задължително е да вярваме на децата си"

"Задължително е да вярваме на децата си и да им покажем, че сме сигурни в способноситте им.", каза психологът Елена Кърпачева, която гостува в рубриката ни "Рицар без броня", за да си говорим за мястото на майката в живота на един първокласник.
 
"Първи клас е повратна точка в живота на младите родители. Детето става по-самостоятелно, има нови приятели и развива живот извън дома, за който не винаги иска да споделя. Това поставя родителите в изолация, което леко ги обижда, защото не са в основата на живота на децата си. В същото време искат да присъстват и го правят неадекватно.", обясни Елена.
 
"Основната грешка е контролът вътре в училище и над учителката. Често в опита си да участват в училищния живот на детето, родителите критикуват учителите и техните методи в присъствието на детето. Това уронва техния авторитет и пречи на детето да се развива правилно напред. Друг проблем е, че родителите не прикриват ужаса, който изпитват по време на отделянето. Свидетел съм как майки изпращат децата си и стоят на тълпи пред вратата.", разказа още тя.
 
"Важното е родителят да покаже, че вярва в детето и да го насърчава към успешно развитие. Родителят, който трепери над детето си, го превръща в емоционален инвалид, който винаги ще си търси патерицата. Трябва да го оставим да сгреши, да си забрави три пъти химикалката, да не получи похвала 5 пъти подред. След време ще започне да работи само върху усъвършенстването си.", сподели още психологът.

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024