Ива Дойчинова скочи в Темната дупка (СНИМКИ)

Само на петдесетина километра от София, в красивото Искърско дефиле се намира Лакатник и пещерата Темната дупка. Съвсем близо до пътя, по който идвате, пещерата е отворена за посещения, но същевременно не е особено гостоприемна. Причината е, че Темната дупка не е от пещерите, които официално са отворени за туристи. Това я прави по-екстремна и много атрактивна за посещения.

Снимки : Кристина Цветкова 

Вътре няма осветление, няма и обхват на телефоните, така че ако сте решили да я покорите, задължително се обадете на близък, че влизате. Иначе досега сериозни инциденти не е имало, а пещернякът Яни и неговите момчета, освен че пазят пещерата, се стараят да подготвят изненади за любителите на по-екстремните преживявания.

Ива Дойчинова от Радио FM+ бе една от първите, които разбраха какво е усещането да ходиш по въжена стълба в една от тесните пукнатини на Темната дупка, а след това да преминеш с широко разкрачени крака над процеп, който се намира на височина от около 20 метра. 

Когато преодолееш ходенето по отвесната скала, естествено подсигурен от спасителите, се спускаш с въже обратно в основната част на пещерата. "Много приятно предизвикателство, което е доста по-трудно отколкото изглежда на пръв поглед", сподели радиоводещата.

Разходката в пещерата, съчетана с тест на физическатата ви подготовка, както и с приятните тръпки от това да се катериш по скала, е чудесно предложение за един ден извън града. 

Темната дупка е само на час път от столицата, а освен пещерните емоции, община Своге предлага още забавления за по-екстремни хора - рафтинг, планинско колоездене, скално катерене и др. Четете утре още интересни подробности за пещерата Темната дупка.

Свързани новини

Неприятни новини

05.09.2024

Синелибри започва на 10 октомври

05.09.2024

Михаела Маринова с нова песен и видео

05.09.2024

На път с Радио FM+: Варвара

05.09.2024

Започна делото, заведено от Дара Екимова

04.09.2024