Жан Мишел Жар отведе българската публика към звездите

Световният музикант Жан Мишел Жар отведе повече от 12 500 души на невероятно космическо пътуване в света на музиката, на светлината, на въображението в зала "Арена София", предаде БГНЕС.

Появи се в дъното на залата, за да премине целия път до сцената, приветстван от екзалтираната публика, която до скоро само можеше да мечтае да присъства на негов концерт и едва ли и да помисля, че това може да се случи в България. Жан Мишел Жар превърна едно скрито и дълбоко въжделение в реалност и възторг, така, както само той умее. Но и най-прекрасните му концерти, видени по телевизията не могат да се сравнят с преживяването не само да се чуе забележителната музика, но и да се усети контакта с този забележителен музикант и хуманист, посланик на ЮНЕСКО. Посвети концерта си на организацията и на нейния ръководител, "забележителната дама" както нарече Ирина Бокова.

Изпълнителят припомни, че когато се появила неговата композиция "Оxigen", след родината му Франция, първи го поздравили от България и той бил изумен, че това се случва от страна "зад Желязната завеса".Той обяви, че от днес от всеки негов продаден билет един цент ще отива за образование и ако всички артисти по света направят това, ако от всеки вестник или книга се направи това на пръв поглед тази мъничка сума ще стане много голяма. Припомни и зловещите цифри за глада, за бедността, за екологичната катастрофа, която грози света, докато непрекъснато нарастват и барелите с петрол, но не като нравоучение, а като музика, която може да се прави от светлината. Екранът зад космическия пулт на Жан Мишел Жар и музикантите бе провокиращ въображението, както музиката му.

Жан Мишел Жар се раздаде на публиката, която беше препълнила новата спортна зала в София, като вместо обявените два часа, концертът продължи с половин час повече и с много бисове. Концертът влиза в историята и с това, че е първият в зала "Арена София".

Свързани новини

Жан Мишел Жар с нов албум

26.07.2022

Jean-Michel Jarrе представя "Amazônia"

13.04.2021

Огромен интерес за Жан Мишел Жар

03.10.2011

Пускат билетите за Жан-Мишел Жар

17.06.2011