Jean-Michel Jarrе записа "Amazônia" като саундтрак към изложбата на Sebastio Salgado

Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarrе представя "Amazônia" – вълнуващ саундрак към новия проект на прочутия и награждаван фотограф и режисьор Sebastio Salgado. 
 
 
Jarre композира 52-минутната музикална колекция за Парижката филхармония, а освен класическата стерео версия, записва и специална бинаурална версия, достъпна в дигиталните платформи. Тя дава възможност на слушателите да изпитат цялостно и ненадминато звуково изживяване, благодарение на бинауралното аудио, което създава 3D съраунд звук, много по-близък до натуралния човешки слухов усет, когато се слуша през слушалки. Тази техника в проекта "Amazônia" е специално приложена, за да може слушателите да се почувстват наистина в сърцето на гората. 
 
"Amazônia" представлява впечатляваща изложба, фокусирана върху бразилска Амазония, която съдържа над 200 фотографии на Sebastio Saldago. Популярният фотограф и режисьор обикаля региона в рамките на 6 години, за да заснеме гората, реките, планините и хората, които живеят там. Звуковият акомпанимент на Jarre е симфоничен свят, комбиниращ електронна музика и оркестрийни инструменти, примесени със земни звуци, които пренасят зрителите на изложбата директно в Амазонска гора.
 
"Исках да избегна етномузикологичния подход и създаването на музика за фон. В Амазонска гора съществува измерение на номадизъм – движение от едно място към друго, от тъмнина към светлина, от нежна тишина към скрита заплаха. Изградих тази музика като средство от различни звукови предмети – органни, натурални, етнически, оркестрални и електронни елементи, които можем да чуем само в гора, през която преминаваме и оставяме зад нас, временни останки от време и пространство без край", споделя Jean-Michel Jarre.
 
Избран за посланик на UNESCO през 1993, Jarre взима участие в редица забележителни проекти за толерантност и културен плурализъм, както и за защита на природата и околната среда. За проекта "Amazônia", той активно се колаборира с научния екип на Етнографския музей в Женева (MEG), за да пресъздаде възможно най-реалните звуци на гората и хората, които я обитават.
 
Jarre обяснява: "За да представя вечното човешко присъствие в този величествен зелен океан, селектирах уникални звукови материали от ценните архиви на Музея на Етнографията в Женева. Композирах "Amazônia" на един дъх, ден и нощ, благодарение на красивите снимки, които се сменяха непрекъснато пред очите ми, потапяйки се в тази необятна, позната и мистериозна, спокойна и притеснителна, величествена и уязвима… Тази пристрастяваща и фатална дрога. Гората на Sebastiao Salgado."
 
Изложбата "Amazônia" отваря врати в Парижката филхармония на 20-ти май, след което ще премине през няколко световни града – от Париж до Сао Пауло, през Рио Де Жанейро, Рим и Лондон. 
 
"Amazônia" на Jean-Michel Jarre излиза дигитално в стандартно и бинаурално аудио, както и на CD и винил.
 
Френският композитор, изпълнител, продуцент, визионер, иноватор и посланик на културата Jean-Michel Jarre е световнопризнат като един от пионерите на електронната музика, благодарение на иновативния си подход към визуалните и високотехнологични постановки с електронна музика. 
 
До момента Jarre е издал 21 студийни албума, с разпродадени над 85 милиона копия в цял свят и безброй награди и номинации. Jarre постава и рекорд в Книгата на Гинес за брой зрители на концертите си в няколко от най-емблематичните световни арени – 1 милион в Place de la Concorde в Париж (1979), 1.3 милиона в Хюстън, Тексас (1986), 2.5 милиона в Paris-La Défense (1990), 3.5 милиона в Москва (1997). Jarre е първият западен музикант, поканен за изпълнение в Китай след управлението на Mao, като е изпълнявал и в Пустинята Сахара, на Айфеловата кула, в Mъртво море и на Великите египетски пирамиди. 
 
Oтпразнува настъпването на Новата 2021 Година с единствен по рода си виртуален лайвстрийм концерт от Нотр Дам в Париж, който привлече над 75 милиона зрители от цял свят.   

Свързани новини

Жан Мишел Жар с нов албум

26.07.2022

Жан Мишел Жар плени 13 хиляди българи

10.10.2011

Огромен интерес за Жан Мишел Жар

03.10.2011

Пускат билетите за Жан-Мишел Жар

17.06.2011