Бтв започва битка с Нова телевизия заради "Господари на ефира"

Бтв официално нападна Нова телевизия заради шоуто "Господари на ефира", което по думите им копира формата "Striscia la Notizia", и на което те държат правата.

Ето и официалното съобщение: "Предаването "Господари на ефира”, излъчено на 10 септември, нарушава правата на "БТВ Медиа Груп” ЕАД по Закона за авторското право и сродните му права.

"БТВ Медиа Груп” ЕАД притежава ексклузивните права върху формата "Striscia la Notizia" и българската версия на предаването за територията на страната. Излъчването на предаване със съдържание, което копира "Striscia la Notizia", без уредени права с правоносителите, е безпрецедентно за медийната практика в България, особено, когато нарушението е извършено от национална медия, каквато е Нова телевизия. Във връзка с гореописаното нарушение и нерегламентирано използване на чужди права Бтв отправи претенциите си към Нова телевизия по официален път."

Припомняме, преди дни от Бтв обявиха, че са официални носители на правата на италианския формат и скоро ще пуснат предаването "Господарите". "За момента няма да се стига до съд, защото не допускам, че Нова телевизия няма да се съобрази с нашите искания и ще си позволи подобно грубо нарушаване на законите", коментира директорът на теревизията Вики Политова.

Междувременно, Нова ТВ и продуцентите на "Господари на ефира" поясниха, че десетият сезон, който стартира на 10-и септември, не е по лиценз на италианското "Striscia La Notizia". Според тях марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който пък Нова ТВ придобива правата. "Господари на ефира" има своя характерен и уникален стил и зрителите вече са се убедили в това", казаха от телевизията. Оттам са категорични, че няма какво повече да добавят към това становище.

Свързани новини

''Хари Потър'' сериал през 2026г.

27.02.2024

Хитов сериал със Селена Гомес се завръща

26.01.2024

Кой грабна призовете на MTV EMAs?

07.11.2023

Сбогом, Чандлър Бинг

30.10.2023

Отменят наградите на MTV

23.10.2023