Jordi Galceran ще гледа "Дакота" в Сатиричния театър

На 10 декември най-новото представление на "Три Беарс Ентъртеймънт", "Дакота", ще е много специално, защото авторът му – световноизвестният испански драматург Jordi Galceran, ще бъде сред зрителите в залата на Сатиричен театър "Алеко Константинов".
 
 
Каталoнският писател ще е гост на Софийския международен литературен фестивал и лично е поискал да гледа Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Александра Василева в "Дакота" при посещението си в България през декември.
 
В специалното интервю, което Galceran даде на Нева Мичева за книжката към представлението, той споделя, че именно "Дакота" му обръща живота, защото я написва, за да я играят с неговата актьорска трупа, обаче преди това я праща на театрален конкурс и неочаквано го печели.
 
Още с излизането си преди 20 години пиесата се превръща в събитие, печели много литературни награди и е един от най-поставяните текстове на Galceran в театрите в цял свят. Авторът твърди, че "комичната предпоставка в "Дакота" е способността на един човек да вижда в бъдещето си (или убедеността му, че това е така, което е същото). Тези от нас, които нямат подобен дар, правят нещо много подобно – предугаждат с въображението си."
 
В пиесата главният герой Иполит Харама работи това, което иска, има съпруга, която обича и всеки момент чака да му се роди дете. Но най-неочаквано целият му живот се преобръща. След две седмици в кома, той започва да сънува кошмари, които един след друг започват да се случват. 
 
*  *  *
10 и 16 декември 2015, 19:30, Сатиричен театър "Алеко Константинов"
"Дакота" от Jordi Galceran
превод: Нева Мичева
режисьор: Владимир Пенев
художник: Никола Тороманов
композитор: Калин Николов
с участието на: Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Александра Василева

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024