Фолкер Шльондорф получи лично наградата "CineLibri" 2017 за цялостен принос

Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф се увенча с наградата за цялостен принос към киното и литературата заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена. Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот благодарение на неговата продуктивна и неизтощима фантазия.
 
Известният с фразата "Киното е светлина, сянка, движение“ режисьор е сред най-изтъкнатите фигури на европейското кино, спряган като един от основоположниците на "новата вълна" в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като "Тенекиеният барабан", "Изгубената чест на Катарина Блум", "Хомо Фабер", "Горски цар".
 
Шльондорф пристигна в България вчера, за да се срещне с българската публика и да стане свидетел на панорамата на негови филми в рамките на "Синелибри" 2017. Три великолепни екранизации под негова режисура можем да гледаме до края на фестивала: "Историята на прислужницата“ по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, "Хомо Фабер“ по емблематичния роман на Макс Фриш и "Една любов на Суан“ по монументалната творба "По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст.
 
На среща при президента на България Румен Радев вчера беше израелският писател Давид Гросман, който също гостува у нас по покана на "Синелибри". Носителят на международната награда "Ман Букър“ 2017 ще представи романа си "Един кон влязъл в бар“ днес, 18 октомври, от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото".

Свързани новини

Среща с Беноа Жако на CineLibri

18.10.2018

Зрелищна церемония открива CineLibri

09.10.2018

Бляскави събития на на CineLibri 2018

28.09.2018

46 филма и много любов на CineLibri 2018

20.09.2018

Иън Макюън идва на Cinelibri 2018

21.06.2018

Коментари