Michael Jackson е "най-скъпата" покойна знаменитост

Певецът Michael Jackson с голяма преднина оглавява публикуваната вчера от американското сп. "Forbes" годишна класация на известни личности, чието културно наследство носи приходи и след смъртта им, пише bgnes.com. 
 
Според "Forbes", кралят на поп музиката, който почина през 2009, за пети пореден път е на първо място. От 15 октомври 2016 за 12 месеца творбите на Jackson и операции с негова собственост са донесли на наследниците му 75 млн. долара. Най-голям дял в печалбата имат новият албум Scream, включен в програмата на Cirque du Soleil в Лас Вегас, и звукозаписната компания EMI. През 2016 печалбата на наследниците беше 825 млн. долара. Тя се формира главно от продажбата за 750 млн. на дела на Jackson в звукозаписната компания Sony/ATV. 
 
На второ място е професионалният играч на голф Arnold Palmer, който почина през септември м.г. Печалбата на наследниците му е 40 милиона, получени най-вече от продажбата на правата върху създадена от него напитка – смес от лимонада и студен чай, както и от друга интелектуална собственост. 
 
На трето място е починалият през 2000 американски карикатурист Charles Schulz с 38 млн. долара. Schulz беше автор на популярния комикс Peanuts. Основната част от доходите е получена от реализацията на правата за използване на създадените от художника герои. 
 
Четвърти в подреждането е Elvis Presley, който почина в далечната 1977. Той е "изработил" 35 млн. долара. Десетилетия след смъртта му почитателите на певеца продължават да купуват дискове с негови песни и стоки с неговия образ и посещават имението му "Грейсланд" в град Мемфис, щата Тенеси. 

Свързани новини

Ще пеем и танцуваме на концерта за Джако

15.11.2023

Историята на Джако - в НДК

09.10.2023

Sony купува музиката на Майкъл Джексън

08.02.2023

Нов филм за Краля на попа

31.01.2023

"Майкъл" - нов филм за Краля на попа

09.02.2022


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0