St. Vincent и силните феминистки послания в "The Melting of the Sun"

St. Vincent е сценичното име на американската инди поп и рок изпълнителка Ани Кларк.

Тя ще пусне официално новия си албум "Daddy's Home" на 14 май. Днес певицата представи концептуалното лирик видео на сингъла "The Melting of the Sun".

Песента е с доста силен и подчертано феминистки текст, който разказва драматичните истории на известни жени, сред които актрисите Джейн Мансфийлд и Мерилин Монро, и певиците Джони Мичъл, Нина Симон и Тори Еймъс. 

За парчето си St. Vincent казва: "Това е любовно писмо до силни и блестящи жени артистки. Всяка от тях оцеля в среда, която в много отношения беше враждебна към тях."

В текста се споменават техните лични битки и трагични обстоятелства, като се подчертава колко несправедливо е било общественото мнение към тях. Например Тори Еймъс, дъщеря на свещеник, която остава неразбрана след като става жертва на изнасилване. Мерилин Монро пък си отива от предозиране с лекарства, изпаднала в депресия от поредната неуспешна връзка. Възпята е активната гражданска позиция на певицата Нина Симон.

"Песента е своеобразна ода за великите артистки, които с действията си и с тежката си съдба са проправили пътя на други жени, които днес имат възможността да завладеят света.", казва още певицата. 

Свързани новини

Чуй Yeah Yeah Yeahs и "Burning"

11.08.2022

Аrcade Firе се завърнаха с нов сингъл

18.03.2022

Purple Disco Machine с поклон към 80-те

07.03.2022

Датската звезда MØ с нов сингъл и албум

28.01.2022

Manic Street Preachers се завърнаха

21.09.2021