30 години без Фреди! Нов документален филм разкрива последните дни на легендата

Преди 30 години светът загуби легендарния артист Фреди Меркюри.

Вокалистът на Queen почина от бронхопневмония на 45-годишна възраст. Датата е 24 ноември 1991 г., когато Фреди изпада в кома и умира, само 24 часа след като разкрива диагнозата си пред света.

Той разбира, че е заразен с ХИВ вируса четири години по-рано, като до последно отрича пред медиите, че е болен. В памет на годишнината от кончината на легендата, BBC ще излъчи новия документален филм "Freddie Mercury: The Final Act".

Разказът на режисьора Джеймс Роган проследява последните дни от живота на вокалиста. Създателите на филма са говорили с Роджър Тайлър и Брайън Мей от Queen, със сестрата на Фреди, както и с най-близките му приятели за това как са се справяли с тайната и стигмата около болестта му. 

През май 1991 г. Фреди и групата снимат музикалното видео към хита "These Are The Days of Our Lives", което се оказва последното за него. "Тогава той ходеше трудно, беше трудно дори да седи, защото изпитваше много болка. Но никога не се оплакваше, никога.", споделя Брайън Мей.

Барабанистът на Queen Роджър Тейлър добявя, че въпреки болките, той много е искал да заснемат клипа. "Беше като сбогом. Беше много трогателно.", казва той. 

През последните две седмици от живота на Фреди пресата буквално лагерува пред дома му в Лондон. На 23 ноември е разпространено и официално прессъобщение, в което той официално признава, че е болен от СПИН. На следващия ден той решава да спре да приема лекарствата, които го поддържат жив.

Датата на излъчване на "Freddie Mercury: The Final Act" е събота, 27 ноември от 21:00 часа по BBC2. След това филмът ще стане достъпен в услугата за стрийминг на BBC - BBCiPlayer.

Свързани новини

Изненада!

01.12.2023

Queen са по-заредени от всякога

30.03.2023

Легендата от Queen стана рицар

15.03.2023

Нова песен с гласа на Фреди Меркюри

14.10.2022

Албум на Queen направи рекорд

20.07.2022