ZAZ в ексклузивно интервю за Радио FM+: "Изкуството може да променя всичко в едно общество!"

Звездата на съвременната френска сцена - певицата Zaz, наскоро представи новия си албум Isa.
 
Музикалната колекция отново показва колко талантлива и многолика е певицата, а дуетът ѝ с вокалиста на немската индъстриъл банда Rammstein ни изненада много приятно. За старта ѝ в музиката, за благотворителните активности, които я вълнуват, за работата си с Тил Линдеман и за силата на изкуството - Zaz в ефира на Радио FM+: 
 
Симеон Атанасов: Здравей, къде те намираме, Zaz?
В Париж.
 
Ние знаем, че пътуваш много, за да пееш пред публика. Можеш ли да ни кажеш, къде точно се чувстваш у дома? 
Много добре се чувствам, например, когато съм в планината. Мисля, че природата е моят истински дом.
 
В този смисъл е и следващият ни въпрос - да посочиш най-вълшебното място, където си пяла досега?
Правила съм концерт на Мон Блан – най-високият връх в Алпите. 
 
Да, точно това имах предвид, ние знаем за този концерт! 
Беше истинска лудост, по същевременно беше забавно! Голямото предизвикателство беше да стигнем дотам с цялата техника, но в крайна сметка успяхме!
 
Знаем, че си започнала кариерата си като улична певица. Разкажи ни повече - какво е да пееш пред минувачите? Каква е публиката на улицата?
Не е точно така! Започнах да пея по балове като част от работата ми. Бях част от група, където имаше 15 души – цял оркестър бяхме. Изпълнявахме предимно популярни хитове. Това беше изцяло професионална работа и получавах средства за това. После бях в блус група, в джаз група. Работила съм и в кабарета и накрая и в пиано барове, но на финала ми писна от всички тези места, те направо ме отегчаваха и в един момент като останах без работа започнах да правя музика на улицата. Тя се случи и благодарение на мои приятели, които ме подкрепяха и искаха да продължа.
 
А как реагира Тил Линдеман, когато го покани да изпълнява твоята музика?
Той мен покани, не аз него! Каза ми, че много ме харесва и иска да работим заедно по текст, който е написал. Той поиска срещата. Каза, че е важно за него и това беше една наистина супер ползотворна среща. Той е наистина голямо име!
 
Б.ред. В скорошно интервю за вестник Le Parisien изпълнителката сподели, че е била поканена в гримьорната му след един от концертите му в Париж. Там тя заварила вокалиста на Rammstein да танцува на най-известната ѝ песен "Je veux". После той я помолил да направят заедно песен по негов текст. След това са се срещнали още няколко пъти и така се ражда "Le jardin des larmes" ("Градината на сълзите"). Видеото, заснето в стила на европейското кино в Узбекистан, подкрепя емоционалната наситеност на песента. Ако си любопитен, можеш да прочетеш английския вариант на текста тук. 

Докато подготвях това интервю, разбрах, че си активист и имаш граждански позиции. По-конкретно участваш в инициатива на лекарите в Аржентина и това ти дава възможност да посещаваш места като бразилските фавели. Разкажи ми повече за това пътуване в Южна Америка.
Това е един проект, който се казва Азимут. Неговата цел действително е да помага на хора в беда, да подпомага образованието на децата от тези бедни райони. Аз лично участвах в проект, чиято цел е да откаже зависими от наркотиците млади жени, а също участвах в проект, който помагаше на деца с трудно общуване да го преодолеят. Това са проекти, които безспорно имат благородната цел да дават надежда и светлина, а също и да повишават благосъстоянието на отчаяни хора. Това е нещо прекрасно в живота - да даваш смисъл!
 
А мислиш ли, че музиката освен да разказва истории, може също така да променя света и да бъде посланик на добра воля?
Разбира се, че да! Това е да разказваш емоции! Да виждаш погледите на емоцията! Да виждаш как хората се разпознават в музиката! Споделят се ценности, дава се сила, демонстрира се загриженост! Да, смятам, че изкуството може да променя всичко в едно общество!
 
Можеш да чуеш интервюто на Симеон Атансов със Zaz в профила на Радио FM + в Spotify или YouTube.

Свързани новини

5 горещи музикални премиери

08.11.2021

ZAZ с нов албум и изненадващ дует

22.10.2021

Zaz се завръща с нов сингъл

31.08.2021

ZAZ издава нови албум през ноември

10.09.2018

ZAZ издава Sur la Route през февруари

15.01.2016