ABBA и Адел възродиха интереса към винила

Албумите на Адел, ABBA и Ед Шийрън помогнаха на винила да отбележи възход в Обединеното кралство за първи път от 1991.
 
Почти една четвърт от купените албуми тази година (23%) са били на винил, като най-продаваният е на ABBA - Voyage, информира life.dir.bg. Той стана и най-бързо изчерпалият се албум на винил за този век, според Official Charts Company. Това маркира 14-та поредна година на растеж на формата, като продажбите са се увеличили с 8% спрямо 2020.
 
Продажбите на CD продължиха да падат. Купени са само 14 милиона диска - най-ниската цифра от 1988, четири години след въвеждането на формата в Обединеното кралство. Спадът в продажбите на компактдискове обаче е по-малък, отколкото през последните години - намаляват с 12%, в сравнение с почти една трета през 2020. Това е отчасти и защото изпълнители като ABBA и Адел се харесват на по-възрастните слушатели, които все още предпочитат и този вид музикален носител.
 
ABBA с рекордно класиране в американската класация за албуми
 
Възраждането на винила продължи и през 2021, въпреки сериозните забавяния в производството, причинени от комбинацията Covid, проблеми с разпространението и недостиг на работна ръка, както и недостиг на суровини като PVC и хартиени продукти, съобщават от BBC. Търсенето на винил надвишава производствения капацитет с коефициент 2:1.
 
В класация за най-продаваните албуми на винил на Острова на първо място за ABBA, следвани от Адел и Fleetwood Mac с техния Rumors.
 
Продажбите на касети, макар и да представляват малка част от музикалния пазар, също се увеличиха за девета поредна година. Предполага се, че окончателните данни за 2021 ще покажат, че около 190 000 записи на ленти са закупени през последните 12 месеца - с около 20% повече на годишна база.
 
Адел vs. Ед Шийрън - сблъсък на титаните на наградите BRIT 2022
 
Това е най-успешната година за формата от 2003, когато компилацията Now 54 беше най-продаваният албум за годината на касети. Възраждането вероятно има повече общо с маркетинга, отколкото с носталгични причини, или друго предпочитание към този носител. Повечето изпълнители вече предлагат подписани касети на официалния си уебсайт, често в пакети със CD или винил копия на същия албум.
 
Феновете често нямат друг избор, освен да приемат касетата като част от пакета, и всяко копие на записа се брои като отделна продажба в официалната класация. Ясно е, че продажбите на физически носители са по-ниски от тези в стрийминг платформите, които представлява 80,6% от потреблението на музика през 2020.
 
Адел оглави класацията на Billboard за албуми
 
Въпреки това, наличието на албум на CD и на винил играе ключова роля за изпълнителите да достигнат №1 в чартовете. 75% от продажбите на албума 30 на Адел се дължат на покупки на физически носител - въпреки че пазарният дял на стрийминга се е увеличил допълнително през тази година.

Свързани новини

Състоянието на Адел се е влошило

29.02.2024

Адел идва в Европа това лято

02.02.2024

Адел пребори най-големия си страх

01.02.2024

Адел с ново начинание

27.11.2023

Потвърдено!

22.11.2023