Топ 10 на най-богатите музиканти през 2021 година

Девет от 10-те най-печеливши музиканти за 2021 г. са мъже. Това пише списание Rolling Stone в ежегодната класация на най-богатите музиканти в света.

Според данните на изданието 10-те най-високоплатени музиканти са спечелили общо 2,3 милиарда долара през 2021 г. Изненадващо е, но сумата е двойно по-голяма от това, което най-богатите са спечелили преди избухването на пандемията.  

"От всички уж "устойчиви на пандемията" работни места, ето една изненадваща: Рок звезда.", пише престижната медия. Тази констатация идва на фона на десетките провалени турнета заради ограниченията. Въпреки това, артисти от ранга на Брус Спрингстийн или Пол Саймън намериха други начини да осребрят музиката си, а именно като продадат каталозите си за деветцифрени суми, обяснява изданието. 

Само Jay-Z, Кание Уест и Тейлър Суифт успяха да заработят за топ 10 в тази класация, без да продават авторските си права. Останалите седем от 10-те най-богати в музиката за изминалата година заложиха именно на тази стъпка.

Списанието изтъква постоянната разлика в заплащането в индустрията, и отбелязва, че всички в топ 10, без Суифт, са мъже. Въпреки това, позитивната новина е, че инвеститорите най-сетне виждат стойността на музиката в ерата на стрийминга, пише още Rolling Stone.

Ето и класацията: 

10. Тейлър Суифт - 80 милиона долара

Американската звезда влезе в топ 10, след като презаписа най-успешните си албуми заради спор с продуцента си и издаде още два албума с нова музика. Партньорствата с гиганти като Peloton и Starbucks допълнително попълниха нейната сметка.

9. Блейк Шелтън - 83 милиона долара 

Единственият кънтри певец в този списък получи печалба от 50 милиона долара от продажбата на каталога си. Той допълнително увеличи печалбите си с осемцифрената си заплата като жури в The Voice, новия албум "Body Language" и турне, което спечели 14,5 милиона долара, въпреки пандемията.

8. Mötley Crüe - 95 милиона долара 

Печалбата на рок бандата се дължи от продажбата на музиката им на BMG, за което спечелиха близо 90 милиона долара. Турнето им не се състоя заради ковид рестрикциите. 

 
7. Линдзи Бъкингам (Fleetwood Mac) - 100 милиона долара
 
 
Скоро след като Стиви Никс от групата Fleetwood Mac продаде правата си в сделка за 100 милиона долара в края на 2020 г., (б.ред. Това е причината тя да не влезе в класацията за 2021 г.), Бъкингам я последва със сделка в подобен размер с Hipgnosis. Издателският каталог, с който той се раздели, включва повече от 160 песни, сред които "Go Your Own Way". 
 
6. Red Hot Chili Peppers - 145 милиона долара
 
 
Алтернативната рок банда продаде своя каталог на Hipgnosis през май. Според запознати групата е спечелила 140 милиона долара за десетките хитове, написани в кариерата им, която вече обхваща пет десетилетия. RS припомня, че бандата работи по нов албум, който трябва да излезе по-късно тази година.
 
5. Райън Тедър - 200 милиона долара
 
 
Оказва се, че фронтменът на One Republic е направил супер успешна сделка с продажбата на музикалния си каталог. Тедър е автор и на много хитове на други музиканти, включително Адел, Тейлър Суифт и U2. 
 
4. Кание Уест - 250 милиона долара
 
 
Рапърът, който се прекръсти на Ye, прави парите си не само от музика, но и от мода. Новият му албум "Donda" се превърна в деветия му пореден самостоятелен запис, който оглавява класациите, но музикантът има свои колекции с дрехи и обувки, както и договор с фешън гиганта Gap. 
 
3. Пол Саймън - 260 милиона долара
 
 
Певецът и автор на песни продаде целия си каталог на Sony миналия март. Обхващайки около 400 композиции, сделката обхваща соловата работа на Саймън, както и правата върху песните, които той е написал като част от Simon and Garfunkel.
 
2. Jay-Z - 470 милиона долара
 
 
Първият милиардер в хип-хопа може да е втори в тазгодишната класация, но през 2021-ва той инкасира най-високите приходи в кариерата си. През февруари той продаде своето шампанско Armand de Brignac на луксозния гигант LVMH за 300 милиона долара. Няколко месеца по-късно той и неговите съсобственици в Tidal прехвърлиха 80 процента от услугата за стрийминг (първоначално закупена за 56 милиона долара) на Square за 302 милиона долара. Портфолиото му включва и партньорства с Puma и Tiffany & Co.
 
 
1. Брус Спрингстийн - 590 милиона долара
 
Спрингстийн продаде авторските си права на Sony през декември. Сделката влезе в историята като най-голямата продажба на самостоятелен каталог досега. Представлението му на Бродуей, както и двата проекта с Барак Обама: подкаста в Spotify "Renegades: Born in the USA" и книга със същото заглавие добавят към приходите на американската рок звезда.

Свързани новини

Ново от Ваня Щерева: "Тръгвай"

05.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

След 21 години, Talking Heads се събират

22.08.2023

Кой ще бъде най-горещият летен хит

22.06.2023

Царската внучка се нарича Ona Mafalda

05.06.2023