Анди Флечър от Depeche Mode си отиде на 60 години

На едва 60-годишна възраст внезапно ни напусна музикантът Анди Флечър - основател и член на Depeche Mode от самото начало на групата. 

"Ние сме шокирани и изпълнени с огрoмна тъга от преждевременната смърт на нашия скъп приятел, роднина и колега музикант Анди Флечър. Флеч носеше златно сърце и беше винаги насреща, окгато някой има нужда от подкрепа, приятен разговор, малко смях или просто една студена бира. Нашите сърца са със семейството му, моля да им осигурите спокойствие в този труден момент.", написаха от Depeche Mode в специално изявление на страниците си в социалните мрежи.

Заедно с Дейв Гахан и Мартин Гор са Depeche Mode вече повече от 40 години. Началото поставя именно Флеч, който заедно с неговия съученик Винс Кларк праявт ученическа банда. Към тях се присъединява Мартин Гор и тримата кръщават новата си група Composition of Sound. По-късно към групата е привлечен и вокалистът Дейв Гахан, което дава началото на култовата Depeche Mode. Винс Кларк ги напуска след дебютния им албум "Speak & Spell" от 1981 година и е заменен от Алан Уайлдър. Впоследствие си тръгва и Уайлдър и  Depeche Mode остава в актуалния си състав и до днес - Дейв Гахан, Мартин Гор и Флеч. 

Не са малко хората, които вярват, че Флеч беше спойката в Depeche и сега феновете им с право се страхуват за бъдещето на любимата си група. Флеч се извисяваше зад синтезаторите, свиреше баса и клавирните, мениджър и неин основен говорител и представител, а в немалка степен и психолог - именно той е причината Depeche Mode да останат заедно толкова много години. Известен факт е, че Анди помага на фронтмена Дейв Гахан и Мартин Гор да разрешат голям спор помежду си.

Анди Флечър има участие във всички 14 студийни албума на Depeche Mode. Също така той е на сцената във всяко едно от световните турнета на бандата - българските фенове имахме огромната радост два пъти да ги видим в София, а самият Анди също посети столицата преди години, за да зарадва почитателите си своята DJ музика.

Известен е този негов коментар: "Хората усещат, че ние не сме рок група. Ами да - ние сме електронна група. Нашата музика има много слоеве. В студиото сме един сплотен екип, който работи постоянно заедно. Същото е и на сцената. В момента аз не свиря на бас, не съм и барабанист. Обикновено хората не разбират групи като нашата. Винаги питат - ама кой им свира на баса, кой е барабаниста?" 

Не е силно да се каже, че Флеч беше таткото в  Depeche Mode и сега групата осиротя. На този етап не се съобщават точните причини за смъртта му. Поклон пред паметта му! 

Свързани новини

Култови парчета празнуват юбилей

26.01.2023

Стотици изпратиха Лиса Мари Пресли

23.01.2023

Песен на Depeche Mode с нов живот

20.01.2023

Лиса Мари Пресли си отиде на едва 54

13.01.2023

Татяна Патиц почина на 56 години

12.01.2023