Анди Флечър от Depeche Mode си отиде на 60 години

На едва 60-годишна възраст внезапно ни напусна музикантът Анди Флечър - основател и член на Depeche Mode от самото начало на групата. 

"Ние сме шокирани и изпълнени с огрoмна тъга от преждевременната смърт на нашия скъп приятел, роднина и колега музикант Анди Флечър. Флеч носеше златно сърце и беше винаги насреща, окгато някой има нужда от подкрепа, приятен разговор, малко смях или просто една студена бира. Нашите сърца са със семейството му, моля да им осигурите спокойствие в този труден момент.", написаха от Depeche Mode в специално изявление на страниците си в социалните мрежи.

Заедно с Дейв Гахан и Мартин Гор са Depeche Mode вече повече от 40 години. Началото поставя именно Флеч, който заедно с неговия съученик Винс Кларк праявт ученическа банда. Към тях се присъединява Мартин Гор и тримата кръщават новата си група Composition of Sound. По-късно към групата е привлечен и вокалистът Дейв Гахан, което дава началото на култовата Depeche Mode. Винс Кларк ги напуска след дебютния им албум "Speak & Spell" от 1981 година и е заменен от Алан Уайлдър. Впоследствие си тръгва и Уайлдър и  Depeche Mode остава в актуалния си състав и до днес - Дейв Гахан, Мартин Гор и Флеч. 

Не са малко хората, които вярват, че Флеч беше спойката в Depeche и сега феновете им с право се страхуват за бъдещето на любимата си група. Флеч се извисяваше зад синтезаторите, свиреше баса и клавирните, мениджър и неин основен говорител и представител, а в немалка степен и психолог - именно той е причината Depeche Mode да останат заедно толкова много години. Известен факт е, че Анди помага на фронтмена Дейв Гахан и Мартин Гор да разрешат голям спор помежду си.

Анди Флечър има участие във всички 14 студийни албума на Depeche Mode. Също така той е на сцената във всяко едно от световните турнета на бандата - българските фенове имахме огромната радост два пъти да ги видим в София, а самият Анди също посети столицата преди години, за да зарадва почитателите си своята DJ музика.

Известен е този негов коментар: "Хората усещат, че ние не сме рок група. Ами да - ние сме електронна група. Нашата музика има много слоеве. В студиото сме един сплотен екип, който работи постоянно заедно. Същото е и на сцената. В момента аз не свиря на бас, не съм и барабанист. Обикновено хората не разбират групи като нашата. Винаги питат - ама кой им свира на баса, кой е барабаниста?" 

Не е силно да се каже, че Флеч беше таткото в  Depeche Mode и сега групата осиротя. На този етап не се съобщават точните причини за смъртта му. Поклон пред паметта му! 

Свързани новини

Depeche Mode с ново видео

26.09.2023

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Depeche Mode с нови дати в Европа

10.07.2023