Американски съд забрани енергийната напитка "Purple Rain"

През 2020 г.  в американската търговска мрежа се появява новата енергийна напитка "Purple Rain". 

Това естествено се превърна в тема за феновете на покойния Принс, а управителите на неговото наследство пуснаха жалба към федералната служба за патентите и търговски марки. 

Ето че решението на съда вече е факт - компанията Bang Energy, която стои зад напитките, не може да регистрира "Purple Rain" като своя търговска марка, подкрепяйки аргументите на официалното наследство на Принс, че терминът "уникално и безпогрешно" води към легендарния музикант.

"Purple Rain" (в превод "Лилав дъжд") не е дума в английския език", пишат адвокатите на наследстото на музиканта. "Принс създава фразата и я прави известна чрез албума, спечелил "Грами", включително с филма, костюма, и турнето. За по-голямата част от потребителите единственото значение на термина "Purple Rain" е да идентифицира Принс и образа, който го направи известен."

За да вземе аргументирано решение, държавната служба дори прави социологическо проучване. На въпроса: "Какво ви идва на ум, когато видите термина "Purple Rain"?", огромните 63 процента от запитаните хора отговарят категорично Принс, както и едноименната музикална композиция, включена в биографичния му филм от 1984 г.

"Потребителите, срещащи името, предполагат връзка между "Purple Rain" и Принс", постановява съдията в решението си да забрани търовската марка. 

Billboard потърси главният изпълнителен директор на Bang Energy Джак Оуок за коментар. Пред музикалната медия той казва, че е голям фен на емблематичния артист и няма да продължи спора, а ще се откаже от името: "Ние много уважаваме Принс и неговото наследство и няма да оспорваме."

Все пак предприемачът, който ще трябва да спре напитката, добавя, че предстои да се договори споразумение, което да бъде изгодно и за двете страни.

Свързани новини

Вещи на Принс отиват на търг

16.11.2023

Спомен за Принс на рождения му ден

07.06.2021

5 години от смъртта на легендарния Принс

25.03.2021

Мекзит - епизод пореден

09.03.2021

Хари и Меган в очакване на бебе №2

15.02.2021