Спомен за Принс на рождения му ден

Принс Роджърс Нелсън (Prince) е роден на 7 юни 1958 година в американския град Минеаполис. Днес един от най-емблематичните соул и фънк изпълнители щеше да навърши 63 години.

5 години от смъртта на легендарния Принс

Принс започва да свири на пиано на едва 7-годишна възраст, като до 14, когато сформира първата си група вече може да свири и на китара и барабани. 

Сравняват го със Стиви Уондър като един от най-уникалните композитори и мултиинструменталисти, който реално е можел да свири професионално на всички инструменти, от които се нуждае. Звукозаписната му кариера започва с фънк и соул, а по-ранните му записи отразяват и модерното през 80-те години диско. В музиката на незабравимия изпълнител има много влияния, включително от джаз, пънк, рок и хип-хоп. 
 
Текстовете на песните на Принс често се отнасят към сексуалността и желанието за откровеност и идентичност. Голяма част от творчеството му се бори срещу социалните догми и категории. В една от неговите биографии се казва: "Цялата насока на изкуството на Принс може да се разбере от гледна точка на желанието да се избяга от социалните идентичности, които му се натрапват, просто поради факта, че той е нисък и чернокож мъж.
 
Сред най-известните хитове на Принс са "Purple rain", "Cream", "Kiss" и "Girls and boys". Певецът има около 30 албума за близо 40 десетилетия, като е продал над 70 милиона копия. Има 7 награди "Грами" и влезе в Залата на славата на рокендрола през 2004 г. Принс има и "Оскар" за парчето "Purple rain" от едноименния биографичен филм за него.
 
Любопитен факт, който се споделя от почитателите на певеца е, че "Purple rain" е записана без нито един дубъл и така влиза във филма от 1984 г.
 
 
На 21 април 2016 година Принс бе открит мъртъв в дома си - Пейсли парк. За причина за смъртта му бе посочено неволното  предозиране с опиоида Фентанил. 

Свързани новини

Вещи на Принс отиват на търг

16.11.2023

"Purple Rain" е само на Принс

01.09.2022

5 години от смъртта на легендарния Принс

25.03.2021

Мекзит - епизод пореден

09.03.2021

Хари и Меган в очакване на бебе №2

15.02.2021