Кралица Елизабет II почина: Ето как ще я запомним

Кралицата на Великобритания Елизабет II почина на 96-годишна възраст.

Тя остана на трона в продължение на 70 години. Така Елизабет II носи и титлата на най-дълго управлявалата кралица в света и втория най-дълго управлявал монарх – крал Луи XIV е начело на Франция повече от 72 години. 

 

Също така, кралицата държеше рекорда за най-много държави, на които е била държавен глава едновременно - 15.

Ето още няколко любопитни рекорда в историята на Елизабет II  - нейният лик се появява на най-малко 33 различни валути - включително в Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия, с което държи рекорда за най-много валути, изобразяващи едно и също лице.

Тя е единственият монарх, който официално е откривал Летните олимпийски игри повече от веднъж – първо откривайки Игрите в Монреал през 1976 г., а по-късно символично "скачайки" от хеликоптер с Джеймс Бонд, изигран от актьора Даниел Крейг. 

Според книгата за рекордите на Гинес, Елизабет II е притежавала най-голямата частна колекция от произведения на изкуството в света, включваща хиляди картини и около 450 000 снимки. Както при голяма част от кралското богатство, голяма част от тази колекция не е била лично притежание на кралицата, а вместо това принадлежи на Короната. Т.нар. Crown Estate контролира активите на монархията, които са на стойност милиарди и значително надхвърлят личното състояние на кралицата.

През 2021 г. сп. Forbes оцени нетното състояние на кралицата на 500 милиона долара, до голяма степен благодарение на нейните инвестиции, изкуство, бижута и недвижими имоти, включително два замъка.

 

 

 

Кралицата е повлияла безброй тенденции в поп културата и е очаквано, че в света на шоубизнеса има силен отзвук от нейната кончина. Елизабет II беше вдъхновение за артисти и дизайнери, а самата тя беше своеобразна модна икона с избора на цветни комбинации и прослувутите си брошки и шапки, чрез които понякога изразяваше и политическата си позиция, която не би могла да каже на глас. Например, тя се облече в цветовете на знамето на Европейския съюз по време на гласуването на Брекзит в британския парламент. 

"През целия ми живот Нейно Величество кралица Елизабет II винаги е била там. В детството си спомням, че гледах нейната сватба по телевизията. Помня я като красива млада дама, и като много обичаната баба на нацията. Моите най-дълбоки съчувствия към кралското семейство.", написа емблематичният британски музикант Мик Джагър. 

 

Сър Елтън Джон винаги е бил много близък с кралското семейство. Той написа в социалната мрежа: "Както цялата нация, така и аз съм дълбоко натъжен от смъртта на кралицата. Нейното присъствие беше вдъхновяващо. Тя преведе с достойнство и финес страната ни през някои от най-тъмните моменти. Притежаваше благоприличие и топлота." По-късно Елтън Джон почете Елизабет на концерт в Торонто. 

 

 

Емблематичната британска група Duran Duran също отдаде почит с пост в социалните мрежи:

"Нейно Величество бдеше над монархията по-дълго от всеки друг в историята. Тя посвети живота си на хората и даде невероятен пример на целия свят. В живота си е видяла промени, които повечето от нас не могат дори да си представят. Посрещаше достойно всякакви предизвикателства. Имаше невероятен живот. Ще ни липсва. Благодарни сме за службата й в полза на обществото. Поднасяме искрени съболезнования на кралското семейство.

 

 

Акаунтът в Twitter на Падингтън - мечето, което пи чай и участва с монарха в популярното кратко видео по случай 70-годишнината на Елизабет на трона, написа: "Благодаря ви, госпожо, за всичко".

Във Великобритания са обявени 10 дни на траур. Дори Английската Висша Лига спира. Погребението на монарха ще бъде на 19 септември. 

 

 

Светла да е паметта й! 

Свързани новини

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Звездата от "Коса" почина на 71 години

13.06.2023

Тина Търнър си отиде на 83

24.05.2023