Излезе новият албум на Алек Кирев - Гравитация

Албумът Гравитация, който излезе на 9 ноември 2022, е втори в самостоятелната музикална кариера на Алек Кирев. 
 
Дебютът му, Да или не, е издаден през 2018 и бележи както началото на соловите му изяви, така също и края на група Немо - банда, на която Алек е двигател и която просъществува над 10 години. През годините Алек опитва различни стилове - от гръндж, през брит рок, инди, стига дори до поп. Назад във времето дори участва в едно по-фънки начинание заедно с Ангел Дюлгеров.
 
 
Неговото желание обаче винаги е било писането на авторска музика и това, което той създава като песни, е смесица от всички тези интереси. Може би затова за повечето хора е трудно да го класифицират стилово.
 
Гравитация е продължение на този тренд – да създава музика, така както той я усеща, черпейки похвати от стиловете и музикантите, които харесва. За него това е един път на самопознание, което е "приказка без край". За разлика от първия албум, където аранжиментът е изцяло негов, по този работят заедно с Георги Станев. Спойката между двамата е светкавична - отнема точно "една песен време", за да се "напаснат" един към друг. А тази песен е "Тишина". Гого много бързо усеща посоката и уникалността, която всяка от песните носи.
 
 
Албумът е кръстен на една от песните в него. Това заглавие представя желанието музиката и текстовете да фокусират вниманието на хората. Но също така несъзнателно се оказва препратка към миналото на Гого с една от най-интересните български групи - Gravity Co.
 
Дизайнът на обложката е дело на Ясен Григоров - режисьор на видеата към песните "Северна звезда", "Мечти", "Вече зная" и "Ден като всеки друг". Парчетата неизбежно са вдъхновени и свързани с живота на техния създател. Един трънлив път, който е оставил своите белези, но все още излъчва радост и цветове (името на още една песен от диска). Музиката е тази, която претворява опита, и го превръща в универсално послание.
 
Още един фокус в албума е "Тъмни лица" - песен в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата на тези, които го причиняват.
 
 
 Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на този тип агресия. "Тъмни лица" описва болката, причинена от липсата на любов към нас самите и към другите. Клипът към песента е и своеобразен анонс на документалния филм "Пътуване към Прошката" на сценариста и режисьор Ясен Григоров. Тази песен е израз на надеждата ни, че ние, хората, сме способни да намираме градивни начини за изглаждане на различията помежду ни. 

Свързани новини

Алек Кирев - "Тишина"

14.07.2021

Историята на Любовта в 1 645 подскока

12.12.2019